Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
Nawet jakbym chciał pójść do psychologa/psychiatry/psychoterapeuty (nie wiem czym to się różni) to nie wiedziałbym co tej osobie powiedzieć.

- no wiesz czasem się gorzej czuję, ale nie na tyle żebym nie wstawał z łóżka. Nie chcę się zabić ale też nie chce tak żyć. To nie jest tak że jest dobrze albo niedobrze... Wydaje mi się że jest coś nie tak.
- co?
- nie wiem
- dobrze, należy się 300zł xD

Nie mam pojęcia nawet od czego zacząć. Ale przecież nie można być też cały czas szczęśliwy.

#depresja #smutek #psychologia
  • 15
  • Odpowiedz
  • 0
Bied­na roz­pa­czy
uczci­wy po­two­rze
strasz­nie ci tu do­ku­cza­ją
mo­ra­li­ści pod­sta­wia­ją nogę
asce­ci ko­pią
le­ka­rze prze­pi­su­ją prosz­ki ze­byś so­bie po­szła
na­zy­wa­ją cię grze­chem
a prze­cież bez cie­bie
był­bym sta­le uśmiech­nię­ty jak pro­się w deszcz
wpa­dał­bym w cie­lę­cy za­chwyt
nie­ludz­ki
okrop­ny jak sztu­ka bez czło­wie­ka
nie­do­ro­sły przed śmier­cią
sam obok sie­bie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Ringkobing: myślę, a właściwie wiem, że nie trzeba mieć głębokiej depresji, albo w ogóle depresji, żeby iść na terapię, wręcz przeciwnie, lepiej zapobiegać zanim się rozkręci
  • Odpowiedz
@Ringkobing: to idź najpierw do psychiatry, który jest lekarzem. Sam zada Ci pytania i określi jakiego rodzaju pomocy potrzebujesz. Do wizyty nie musisz się jakoś szczególnie przygotowywać.
  • Odpowiedz
  • 5
@Ringkobing: ja przed pierwsza wizyta długo zwlekalem z tego samego powodu xD bagatelizujac swoje problemy, umniejszając bo inni mają gorzej, w sumie nie ma tragedii, tylko ja jestem #!$%@? etc xD wymyśliłem w końcu co mogę powiedzieć na początku a i tak wyszło inaczej. Dostałem dużo pytań naprowadzających, babka dopytywala o ogólne rzeczy np. Co jest źródłem stresu, czy praca mi odpowiada, czy w rodzinie wszystko okej, czy myślę że to
  • Odpowiedz
@Ringkobing:

Nie skompromitujesz się, dobry psycholog to fachowiec, będzie wiedział jak prowadzić rozmowę, a czasami nawet będzie wiedział więcej o tobie niż ty sam ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zobaczysz, że cały proces pójdzie bardzo naturalnie, a po jakimś czasie będziesz się zastanawiał, czemu nie poszedłeś do psychologa wcześniej i że te wszystkie lęki były wręcz absurdalne i nie miały żadnego oparcia w rzeczywistości. Powodzenia, najtrudniej zrobić pierwszy
  • Odpowiedz