Wpis z mikrobloga

@PieknyWojciech: jeszcze spróbuj z wyjętym kwarcem. To co prawda nie ma za wiele sensu, ale atmele miały zdaje się fabrycznie włączony oscylator wewnętrzny i może to się jakoś gryzie?
Natomiast jak przysłowiowy admin z elektrody (nie, nie jestem nim) przyczepię się do schematu. To, co używasz jako symbol GND to jest uziemienie (nie, to nie jest to samo), zaś to, co używasz jako symbol linii zasilania - to jest właśnie symbol
  • Odpowiedz
@Jarek_P: pierwszy raz go używałem i nie byłem pewien czy wszystko będzie z nim ok choć ten schemat powinien być zgodny ze schematem Arduino. Dla odmiany Atmega8U2 (i inne z USB serii U) nie zaprogramują się bez podania zewnętrznego sygnału taktującego.

Co do schematu mam świadomość i w sumie przez lenistwo tak bo zmiana tego to 2 kliknięcia ale "na własne" potrzeby przyzwyczaiłem się i nigdy nie przykładałem do tego dużej
  • Odpowiedz
@PieknyWojciech: Te procki sa domyślnie takowane 1MHz, to za mało na domyślny szybki tryb usbasp. Zewrzyj zworę slow sck na programatorze albo używaj avrdude konsolowego ze zwolniona prędkością (zanim ustawisz fusebity zeby pracował szybciej). Z tego co pamietam ten gui - extreme burner nie ma opcji zwolnienia innego niz zwarcie slow sck.
  • Odpowiedz