Wpis z mikrobloga

#kubernetes #docker #linux

Próbuję wykonac przykład dla Dockera uruchamiając obraz poleceniem - hello> docker container run -p 9999:8888 - name hello cloudnatived /demo:hello
Jednak dostaję komunikat:

docker: invalid reference format.
See 'docker run --help'.

Ktoś może wytłumaczyć mi co jest nie tak?
PieknyWojciech - #kubernetes #docker #linux 

Próbuję wykonac przykład dla Dockera ...

źródło: comment_1620738940q3WwPp43V6bxXKqmuLwhLe.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@diogene: ok, nareszcie coś ruszyło choć chyba nie mam "uprawnień"

Unable to find image 'name:latest' locally
docker: Error response from daemon: pull access denied for name, repository does not exist or may require 'docker login': denied: requested access to the resource is denied.

dzięki
  • Odpowiedz
@Kryspin013: dzięki za wyjaśnienie, odnosiłeś się wcześniej do pierwszego komunikatu dlatego pytałem o to czy tego obrazu nie znalazł lokalnie.
Obrazu nie budowałem - z tego co rozumiem powinien zostać odnaleziony w repozytorium.
Komendę przekleiłem 1:1, ale już po wcześniejszym widzę, że mogą być błędy w tej książce ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@yggdrasil: screen dla Ciebie. Na razie nie będę "reklamował". Niestety nie miała
PieknyWojciech - @Kryspin013: dzięki za wyjaśnienie, odnosiłeś się wcześniej do pierw...

źródło: comment_1620742065tNXVT2sDjnTE1fIe2XqXu0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@PieknyWojciech: To wyjeb tą książkę, to jest źle. Skoro w tak prostym przykładzie jest źle to znaczy, że należy ją olać. Co to konkretnie za książka?

Zobacz sobie w manualu jak używać polecenia docker, bo widać, że kopiujesz bez zrozumienia.
W tym przypadku -p określa jaki port na hoście ma być podłączony do portu w kontenerze, --name to nazwa pod jaką ma być widoczny uruchomiony kontener. Ostatnie to obraz jaki
  • Odpowiedz
@Kryspin013: @yggdrasil: kupiona na ebookpoint - https://ebookpoint.pl/ksiazki/kubernetes-rozwiazania-chmurowe-w-swiecie-devops-tworzenie-wdrazanie-i-skalowanie-nowoczesnych-a-john-arundel-justin-domingus,kubdev.htm#format/d
Najświeższa jaką znalazłem jeśli chodzi o zagadnienia, które mnie interesują.

Zaczyna się właśnie od uruchomienia przykładu a później jest przejście po kolei co robi oraz jak jest "budowany" krok po kroku.
Mam nadzieję, że później będzie lepiej.
Za przekład odpowiada Łukasz Wójcicki
  • Odpowiedz
@PieknyWojciech: Coś jest nie halo. Nie raz kupowałem książkę w ebookpoint i nigdy nie maiłem takich jaj. Sprawdź chociaż z ciekawości inny format np epub lub pdf. I wygeneruj jeszcze raz książkę na ebookpoint jeśli kupiłeś ją jakiś czas temu, czasami książki są "aktualizowane" na stronie jak są błędy.
  • Odpowiedz