Wpis z mikrobloga

witam pytanko, od jakiegoś czasu zapoznaje sie z django, i ostatnio troche utknąłem z działaniem, gdy chce coś zrobić (np jakies schludne sekcje komentarzy, ładne formularze które same sie rozwijaja) itp. to prawie wszędzie w poradnikach zaczynam widziec już javascripta. Czy to odpowiedni moment żeby zacząć naukę javascripta, dla osoby która #!$%@? umie w pythonie? (skonczylem tylko jedna książke gdzie zrobiłem prostą gre w pygame i teraz samodzielnie tworze jakiegoś bloga, nic poza tym. nawet nie wiem czy poradzilbym sobie z zadaniami maturalnymi z pythona)
ja z chęcią bym się nauczył bo pythona w tym django to jest tyle co kot napłakał i już zapominam jak to było pisać w nim kod, tylko obawiam się czy dobrze jest tak na początku mieszać języki, jeśli jeszcze dobrze nie opanowałem nawet jednego
#programowanie #informatyka #python
  • 6
@croppz: nie wiem w co chce iść, bo jeszcze zbyt mało widziałem aby to wiedzieć. Narazie staram się zachaczać o wszystko co mogę, żeby móc sobie to w mózgu dobrze wyobrazić. JS nie wiem czy mnie bawi czy nie, bo jeszcze go w życiu nie tknąłem xD
@CancerLight: Po czasie mam bardzo podobne wnioski, przerobiłem książke python crash course i tam w ostatnim rozdziale było tworzenie prostej stronki za pomocą
@RETOVSKEJ: Podszkol dobrze python, OOP, zobaczy pluralsight może jest darmowy miesiąc czy coś, jest jeszcze hyperskill z którego można się dużo nauczyć (łącznie chyba można pociągnąć z 5 miesięcy za darmo), a później Django i bzikasz, a później w JS wejdziesz jak w masło jak dobrze się nauczysz Pythona
@RETOVSKEJ: Niezależnie od tego co chcesz robić zwracam uwagę na jedno - pozycje juniorskie są w ~90% przypadków na jedną technologię. Nie istnieje raczej (i takie stanowisko to patologia organizacyjna) "junior fullstack" - to patologia organizacyjna bo skoro ledwo znasz jedną technologię, jak masz płynnie przełączać się pomiędzy dwiema? Dodatkowo "fullstack" to sytuacja kiedy Twoje ogarnięcie pozwala Cię zostawić samego i wierzyć, że oddasz chociaż używalny i utrzymywalny produkt. Od juniorów