Aktywne Wpisy
Itslilianka +5
mam_spanko +91
Gratuluje tym, którzy cieszą się z rosnącego nacjonalizmu na świecie, z le pen, meloni, orbana, memcena, afd, trumpa
Ludzie to się jednak nigdy nie nauczą na swoich błędach xD
Czasy są tak globalne ze wystarczy że ktoś pierdnie w Indiach i zaraz mamy jakiś wirus co dziesiątkuje ludzi, są bomby atomowe, wojny handlowe, ekologiczne kryzysy, nieprzewidywalność rozwoju AI, rozpiździel migracyjny, a niektórym się marzy powrót do polityki z XX wieku xD
Chyba
Ludzie to się jednak nigdy nie nauczą na swoich błędach xD
Czasy są tak globalne ze wystarczy że ktoś pierdnie w Indiach i zaraz mamy jakiś wirus co dziesiątkuje ludzi, są bomby atomowe, wojny handlowe, ekologiczne kryzysy, nieprzewidywalność rozwoju AI, rozpiździel migracyjny, a niektórym się marzy powrót do polityki z XX wieku xD
Chyba
W ciągu 10 lat spadła liczba studentów z ok. 2 milionów do prawie 1,2 miliona.
W Polsce umiera więcej osób niż się rodzi. A emeryci to jedna z najbogatszych grup w Polsce, z czego duża część z nich ma mieszkania na własność w wielkiej płycie.
Rośnie popularność pracy zdalnej.
Ludzie raczej chcą mieszkać w okolicach dużych miast w domach, a niekoniecznie w dużym mieście.
A mój znajomy załadował się w kredyt na mieszkanie na Ursusie za 9,5 tysiąca za metr xD. Oczywiście na wynajem xD.
#nieruchomosci #praca #pracbaza #bekazpodludzi #inwestycje
Myślisz, że nagle bańka pęknie i mieszkania w Warszawie polecą o 40%?
@hpiotrekh: Oczywiście, że nie. W końcu nigdzie na świecie bańka nieruchomości nie pękła. A kredyt jest wzięty na krótki czas - 25 lat. Więc raczej to zbyt krótki termin inwestycji, żeby brać pod uwagę takie ryzyko.
Do tego kredyt najcześciej po 5 latach mozna spłacić bez dodatkowych kosztów, więc mieszkanie kupione za 380k spokojnie sprzedadzą po 5 latach za co najmniej 480, gdzie te 5 lat czekania opłaci wynajmujący?
Daj ludziom robić z pieniędzmi co chcą xD
@Ignacy_Loyola: ??? nie
@Ignacy_Loyola: Bierz pod uwagę, że im później tym gorsze lokalizacje atakują deweloperzy. Przeciętne mieszkanie z 2019 jest prawdopodobnie dalej od centrum niż przeciętne mieszkanie z 2008.
@DeineVater: Ba, za 25 lat to ja mogę pod fałszywym nazwiskiem pracować jako poławiacz pereł na Madagaskarze. Albo się uda albo się nie uda, jakby wszyscy tak podchodzili do tematu to byśmy wciąż w jaskiniach mieszkali ( ͡° ͜ʖ ͡°)