Wpis z mikrobloga

Siema. Dostałem po wujku chatę w stanie opłakanym, na której znajduje się takie oto coś. Napisane jest na tym ZNAK WYSOKOŚCI i numer (serii?) AA 0001. Sąsiad mi powiedział że to jest jakiś znacznik geodezyjny i że mogę sobie narobić problemów jeżeli go usunę. Trochę mi się nie chce wierzyć w jego słowa, no ale w Polsce wszystko jest możliwe, więc byłbym wdzięczny za podpowiedź. Dodam osobne zdjęcie z lokacją na budynku. Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.

#geodezja #pytanie
Darkside-Hardcore - Siema. Dostałem po wujku chatę w stanie opłakanym, na której znaj...

źródło: comment_1620036315xWBnAB4E4agNexLcv4OT2F.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Darkside-Hardcore: To reper ścienny do osnowy wysokościowej. Jeśli wciąż jest w ewidencji to za usunięcie/przesunięcie/brak powiadomienia o zniszczeniu jest bodajże kara grzywny bo znaki geodezyjne są prawnie chronione.
  • Odpowiedz
@Darkside-Hardcore: Nie znam procedury likwidacji takiego znaku, pewnie trzeba by pytać w starostwie w wydziale geodezji lub urzedu miasta (w zaleznosci gdzie jest geodezja prowadzona). Aczkolwiek nie slyszalem tez o nikim kto by byl ukarany z powodu np ocieplenia domu i zakrycia znaku geodezyjnego styropianem.
  • Odpowiedz
@ondraszek: W praktyce to oczywiste na 99.99%. W sumie trochę trudno się dziwić, bo jak ktoś będzie chciał badać stare operaty by np. odtworzyć czy wyrównać pomiary to bez takich punktów będzie ciężko. Niestety, ale znaki geodezyjne dla kogoś z zewnątrz to jakby nie patrzeć są obciążeniem.
  • Odpowiedz
Bardzo wam wszystkim dziękuję za tak dokładne informacje. Mówiąc szczerze, to myślałem że stary dziad mnie wkręca, a tu okazuje się że jednak dobrze chciał. Aż mu Harnasia kupię w podzięce, bo tych "wykwintnych piw" to on nie tyka. Harnaś 4 life!
  • Odpowiedz
A tak przy okazji, czy to oznaczenie AA - 0001 to jakiś rodzaj standardu tego znacznika? Bo wątpię żebym miał na budynku pierwszy wyprodukowany znacznik, lub też pierwszy znacznik w mojej okolicy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@Darkside-Hardcore: znak geodezyjny. za r--------e 20 lat sztumu albo 100zł grzywny. W praktyce nikt się nie p-------e jak go zniszczysz, ale fajnie by było jakbyś go jednak zostawił, te znaki mega ułatwiają życie przy pomiarach w terenie, a i tobie może się przydać, gdybyś potrzebował np Geodety do wyznaczenia czegoś
  • Odpowiedz