Wpis z mikrobloga

Mamy pacjentkę "zero" z indyjskim wariantem koronawirusa

Wszystkich plusujących ten wpis zawołam za pół roku. Czy ta nowa, drapieżna odmiana koronowirusa ponownie sparaliżuje Europę? Czy szczepionki okażą się nieskuteczne? Czy będą nowe masowe lockdowny? Przekonajmy się. Szczerze mówiać trochę mnie ciarki przechodzą jak o tym teraz myślę.

Do zobaczenia za pół roku.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,27037142,zamknieto-domy-zakonne-w-warszawie-i-katowicach-niewykluczone.html

#koronawirus #koronawpolsce #covid19 #ciekawostki #medycyna #szczepienia
  • 60
@sophisticated7: dzisiaj już zauważyłam, że smak węch wracają - poczułam zapach chrzanu i czosnku, a jeszcze dwa dni temu nic. Mam to ustrojstwo od tygodnia, przechodzę jak przeziebienie, katar, dość duży kaszel + ale bez gorączki. Plus cieekawa obserwacja: przy klasycznym przeziebieniu/grypie wdychanie zimnego powietrza powoduje dyskomfort, wręcz ból, potrzebuję się wtedy wygrzać. A przy koronie spacer po zimnym powietrzu daje ulgę, jakby udrażnia płuca ( ͡° ͜ʖ ͡
@TantnisKrzyzowiaczek: o #!$%@? XD ja dzisiaj poczułem zapach majonezu jak go otworzyłem, objawy jakoś zaczęły się tydzień temu, test miałem w środę chyba I wyszedł pozytyw w czwartek. Jak wyszedłem na sekundę na świeże powietrze po zakupy od siostry, to jak zaciągnąłem powietrze nosem to też czułem taki dyskomfort, zimno, ból w skroni lub zatokach XD, a czy ulgę daje to właśnie nie bo głowa mnie zaczyna boleć, chore w chuuy.
@TantnisKrzyzowiaczek: tydzień temu w we wtorek zaczęło łapać mnie gardło, szybko udało się walczyć z tym biorąc orofar, na drugi dzień jak się obudziłem to miałem potężny ból głowy dopóki nie zjadłem, i tak rano przez parę dni się budziłem z bólem głowy. W poniedziałek jeszcze tak średnio się czułem. Od wtorku elegancko już, nie licząc smaku i węchu
@sophisticated7: każdy ma trochę inaczej xD mi właśnie ostre powietrze dobrze robi, a głowa nie boli xD był moment, że puls spoczynkowy miałam 90-100 gdzie normalnie mam 60-70, ale przypuszczam, że to od przyspieszonego oddechu przy zwężonych drogach oddechowych
leczyłam się specyfikami aptecznymi w tabletkach plus witaminka c i syrop na kaszel. Birzesz cos?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bitcoholic: kumpel z pracy, Hindus zachorował 2 raz po niecałym roku na tą nową mutacje, 2 tygodnie gorączki do 41 stopni, a 5 dni temu weszło mu na płuca, w skali jaka mi podał 50% płuc zapchanych. Wczoraj już nie miał gorączki(równo po 2 tygodniach przeszło, tak jak mu doktor powiedział) i zostało wyleczyć płuca, tlen 95%. Zaraz napiszę do niego jak się czuje, a pisze codziennie.
( _) Mam nadzieje, że po prostu jaja sobie robisz.

@Linijkarz_z_Lotusa: po części jak najbardziej, ale uważam, że za to, co rząd odwalił w okolicach Bożego Narodzenia, powinny być kary co najmniej długoletniego więzienia i przepadku całego majątku - sprowadzili bez żadnej kontroli wariant brytyjski wirusa i "liczyli, że ludzie sami się będą testować" (°°
@bitcoholic: > W Warszawie zamknięto klasztor, w którym przebywa prawdopodobna pacjentka "zero" indyjskiej mutacji koronaworusa - niedawno wróciła z Indii. Od niej zakaziła się zakonnica z Katowic, pracująca w jadłodajni dla bezdomnych.

A tymczasem, liczba bezdomych wcale sie nie zmniejsza ( )