Wpis z mikrobloga

Ciekawe jak będzie jak znów się zrobi „normalnie”.
Co z nami zostanie z czasów pandemicznych.
Co wróci z lat sprzed covid.
A co nowego się pojawi.

Czy większość ludzi będzie pracowała zdalnie? Czy podróże służbowe zostaną zupełnie zlikwidowane na rzecz zoomów? Czy branża targowa wroci do lat swojej świetności? Czy będzie można studiować w dwóch trybach - stacjonarnym i online, uczestnicząc w tych samych zajęciach? Czy będziemy bardziej niż wczesniej zestresowani przebywaniem w tłumie?

Zapraszam do snucia tych i innych predykcji.

A plusujacych zawołam 30 grudnia 2021.
Choćby z kolejnego konta albo przez kogoś z mirko znajomych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo, osobie która najlepiej trafi z przewidywaniami, wyśle 6-pak piwa corona xD I coś jeszcze dorzucę.

#koronawirus #covid19 #futurologia
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Moseva: Nic dobrego nas nie czeka. Plandemia skończy się, gdy już uda się wprowadzić Social Credit System na wzór chiński, zatem rozrośnie się znacznie zamordyzm, rząd będzie dążył do likwidacji własności i prywatności, inwigilując nas na każdym kroku. Jeśli nie dojdzie do rewolucji, to naprawdę możemy zapomnieć o życiu sprzed 2020r.
  • Odpowiedz
@Reezu: @Moseva:
EWSPiA od x lat funkcjonuje w ten sposób. Zajecia zawsze były w dwóch formach. Zadając pytanie jak nikt się nie odzywa prowadzący w pewnym momencie „a może ktoś na czacie wie?”

Ja całe życie nie lubiłem naruszania przestrzeni. Chuchania mi na kark. Brzydzili mnie ocieranie się w kolejkach i do ściśniętych autobusów nie wsiadałem. Aktualne dystansowanie było dla mnie przestsrzeganiem podstawowych zasad higieny xd mam nadzieje ze tak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Moseva: No niech k---a spróbują cofnąć pracę zdalną, to u mnie cały zespół w--------a na telepracę lub zmienia firmę xD
Akurat w IT zdalna powinna być normą, a jedynie ew. spotkania na opijanie projektów czy innych sukcesów mogą być w określonym miejscu.
  • Odpowiedz
Ja całe życie nie lubiłem naruszania przestrzeni. Chuchania mi na kark. Brzydzili mnie ocieranie się w kolejkach i do ściśniętych autobusów nie wsiadałem.

@bialegomisa: Ja uznałem to pewien element życia w dużym mieście. Ot, taka normalność.

Coś co niestety nie zostanie a mogłoby to maseczki w komunikacji/tłumie w w sezonie
  • Odpowiedz
  • 2
@Moseva
Nie sądzę, żeby targi i podróże służbowe zniknęły. Negocjacje przez zooma nigdy nie będą tak skuteczne, jak negocjacje na żywo, a targi są świetną okazją na nawiązanie kontaktów handlowych. Tak samo ze studiami. Zajęcia stacjonarne są o niebo lepsze od zajęć on-line.
  • Odpowiedz
@Moseva nie ma już powrotu do tego co było przed 2020 i w sumie całe szczęście. Wiele rzeczy (konieczność codziennego chodzenia do biura czy na wykłady) istniało w zasadzie tylko siła rozpędu, nie dlatego, że faktycznie była taka potrzebna. Technologia umożliwia zaoszczędzenie mnóstwa czasu i tak już pozostanie. Oczywiście nie całkiem, raczej taka hybryda, ale mnie już nikt nie zmusi do łażenia do biura przez 5 dni w tygodniu, skoro dokładnie
  • Odpowiedz
@Moseva: Paszporty szczepionkowe będą potrzebne do wydarzeń gdzie jest zgromadzenie osób ale od 2022. Będzie 4 fala i rząd będzie myślał nad wprowadzeniem godziny policyjnej. Prawdopodobnie będzie protest ogromny w polsce, studenci będą uczyć się hybrydowo. Będziemy krajem gdzie będzie największa ilość zgonów. Będzie gorzej niż w tym roku godziny dla seniorów zostaną wprowadzone. 1 konferencja premiera będzie 18 października 2021r w związku z obostrzeniami
  • Odpowiedz
@Moseva to byłoby za piękne - wprowadzenie zdalnych zajęć na studiach (chociaż częściowo) Obstawiam, że wrócimy do starego burdelu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jak ludzie mają ból d--y że muszą myć ręce to nie widzę szans na to żeby coś się zmieniło na lepsze.
ja tam mam nadzieję że koronawirus potrwa jeszcze rok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Moseva: mogliby zostawić maski w przychodniach i szpitalach, zawsze jak tam jestem po badania sportowe/do pracy to jest tam jakiś kaszlący i prychający dziad i później ja też tak kaszlę przez następny tydzień
  • Odpowiedz
@Moseva:

Czy większość ludzi będzie pracowała zdalnie? Czy podróże służbowe zostaną zupełnie zlikwidowane na rzecz zoomów?

Nie. Piszę to jako osoba, która już parę lat spędziła pracując zdalnie. Praca zdalna świetnie sprawdza się tylko przy dobrze zdefiniowanych zadaniach i dobrze skrojonych procesach. Jeśli coś nie gra, a firma nie radzi sobie z "normalną" pracą zdalną, to zorganizowanie zmian w ich działalności w ten sposób tym bardziej będzie
  • Odpowiedz
@Moseva: Japoński microsoft czy coś w tym stylu podczas przeprowadzania badań nad czterodniowym dniem pracy zredukował liczbę spotkań, konferencji itd, nie tylko utrzymując produktywnośc ale nawet ją trochę zwiększając. Będzie trochę więcej spotkań zdalnych, może czasami nauczyciel/profesor zrobi zajęcia zdalne, jeśli będzie na wyjeździe, czy coś, ale generalnie wróci stan sprzed pandemii.
Nauczyciele na stacjonarnym będą trochę więcej używać google classroom itp., zamiast np. drukować całej klasie kartki, po prostu
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Moseva: Dla mnie najciekawsze jest to, że przed pandemią na widok osoby w jasnoniebieskiej maseczce każdy sobie pomyślał "chirurg", a teraz jakby magicznie w milionach umysłów na świecie zostało to zakodowane inaczej. Pandemia odebrała chirurgom maseczki, tak jak pewien austriacki malarz odebrał światu zarost na wąskiego wąsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz