Wpis z mikrobloga

#kartygraficzne #procesory #komunia #prezent #windows #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #pcmasterrace

Mirki i Mirabelki #ratunku #pomocy

Mam straszną zagwozdkę... Mój chrześniak zażyczył sobie komputer na pierwszą komunię. Nic wybrednego w sumie, taki standard bym powiedział raczej. Sęk w tym że ja się na komputerach w ogóle nie znam... xD
Ze znajomych też tak średnio bym powiedział, tak średnio. A poza tym nie chce nikomu zawracać czterech liter, zwłaszcza że na Wykopie na pewno są osoby które się naprawdę na tym znają, więc może przeczytają i doradzą...

I tu moje pytanie do Was... (tylko się nie śmiejcie jak krzyknę cenę;). Czy da radę kupić jakiś w miarę sensowny komputer (nowy) stacjonarny, do nauki przede wszystkim i grania w jakieś tam gierki, do 3,5k ?Chodzi raczej o gotowy zestaw Z #allegro czy innego #komputronik a nie o składaka. Wiem że za tą kwotę nie ma za bardzo w czym wybierać, ale nie chcę się też naciąć na kupno totalnego szajsu u sprzedawcy Janusza.

A tu moja prośba do Was, czy ktoś z Was posiadający wiedze i rozeznanie w zagadnieniu #komputery mógłby po podrzucać mi linki z sensownymi ofertami w tym przedziale cenowym? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

A dlaczego tylko chcę przeznaczyć 3,5k na ten cel? Bo jeszcze muszę kupić: monitor, biurko, fotel, drukarkę i jeszcze chyba do tego wszystkiego rower xD
Ja na swoją komunię dostałem rower górski i zegarek casio (który zgubiłem 3 tyg po;) i pamiętam że byłem przeszczęśliwy. Za 15 lat dziewięciolatkowi na komunię pewnie będzie trzeba kupić domek na wsi, samochód z salonu i dwudziestoletni karnet na wczasy na Malediwach, aczkolwiek nie wiem jak będzie z tymi wczasami, bo koronawirus ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniek50005: dysk jest ssd, tylko creen nie złapał. Tzn teraz na pewno nie bedzie raczej w jakieś gierki katował. Kartę tam kiedyś się wymieni na lepszą... Bebechy oprócz karty nie są takie złe, zawsze będzie już baza po modernizację
  • Odpowiedz
@zenek-stefan1: To w takim wypadku zaproponuję wywalenie karty graficznej za 1600 zł, która i tam w tej cenie jest nie opłacalna.
Wstawić mu procesor i5 10400 - ale bez literki F
Oznacza wtedy, że procesor jest wyposażony w kartę graficzną zintegrowaną UHD 630 w tym przypadku.

Do gier w najnowsze tytuły się nienadaje, procesor jest droższy od wersji bez APU o jakieś 100-150 zł.
Oszczędzasz tym samym 1500 zł na karcie graficznej i możesz
  • Odpowiedz
@maniek50005: Noo ciekawa opcja, Jak bym dla siebie składał to na pewno bym tak zrobił. Tylko że już mnie trochę zamotałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak bym mógł mieć do Ciebie prośbę (nie musi być dziś, może być jutro po utrze) Wziąłbyś z tej stronki mi zrobił taki zestaw. Dla ciebie to 5min roboty a dla mnie ze 3godz jak czegoś n----------e. Pójdziesz do nieba za
  • Odpowiedz
@zenek-stefan1:
https://www.x-kom.pl/lista/y28lb3lar
Złożyłem zestaw na xkomie - bo tutaj mi się lepiej parametry czyta, a że tak powiem to nic nie stoi na przeszkodzie by taki sam zestaw złożyć na morelach lub gdzieś indziej, może nawet taniej będzie.

Zasilacz wzięty trochę na wyrost - bo można tu wpakować bardzo mocną kartę graficzną, bez obawy jakiegoś bottlenecka ze strony procesora, bo tego w wersji K można podkręcić i płyta Z490 to umożliwia (ale
  • Odpowiedz
@maniek50005: Naprawdę dziękuję, nie myślałem że będzie Ci się chciało, a na pewno dzisiaj. Chyba jeden problem będe miał z głowy. Tylko czy gówniarz na to pójdzie... hmm... nie będzie miał wyjścia xD
Jeszcze raz wielkie dzięki! Jesteś Wielki!
Czasem żałuje że nie umiem w komputery ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@maniek50005: Witam serdecznie, na UHD 630 z myślą o grach nie chciałbym przesiedzieć nawet tygodnia. Nie wspominam o tym że wsadzasz mu procesor którego wyższa cena wynika z możliwości podkręcania którego dzieciak - bądźmy szczerzy - nie wykorzysta, OP też nie, bo się kompletnie nie zna.

Bardzo chętnie napisałbym ci co zrobiłeś źle a co dobrze - w mojej opinii - ale muszę iść spać. Póki co chciałem tylko ostrzec
  • Odpowiedz
@XkemotX: Spokojnie - mnie się nigdzie nie spieszy i chętnie poczekam do jutra, by poczytać co zrobiłem źle.
A co do wyższej ceny procesora wynikającej z możliwości podkręcania - to faktycznie ta różnica jest na tyle duża, że zdzieram ostatnią koszulę z Operatora.

Zgadzam się, że wegetacja na integrze może potrwać nie wiadomą ilość czasu i każda przeciętna karta graficzna zewnętrzna bez problemu będzie miała wyższe wyniki niż ta integra.
Tyle pytałem operatora
  • Odpowiedz