Wpis z mikrobloga

Chcial bym sobie zmodernizowac siec w domu jak myslicie moge tak zrobic? Bez routera jedynie switch L3?
I tez mam pytanie dotyczace serwera jaki serwer do takiej konfiguracji polecacie. Nie potrzebuje nic mocarnego raczej cos co da rade z kilkoma wirtualkami.
#komputery
#siecikomputerowe
#informatyka
#internet
#sieci
#routing
Entity - Chcial bym sobie zmodernizowac siec w domu jak myslicie moge tak zrobic? Bez...

źródło: comment_1619441360rwghLv4G8OSmqXcsSNFSQa.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: wlasnie nas nie chce, odpale sobie na wirtualne free nas jak bede mial ochote plus troche uslug. Czyli najlepiej do tego dorzucic router? Mozesz jakis polecic do szafy rackowej?
  • Odpowiedz
Czyli najlepiej do tego dorzucic router?

@Entity: no bez routera trochę ciężko byłoby choćby z internetem się łączyć, bo zakładam, że twój provider ci nie da całej puli adresów, tylko jeden.
Jako router polecam mocno Ubiquiti ER-X, do tego kit do montażu w racku.
  • Odpowiedz
@Entity: Wiec znajdz switch ktory kupisz za rozsadne pieniadze i bedzie obslugiwal nata. Gdybasz sobie a switche L3 sa wykorzystywane do seperacji ruchu wewnatrz sieci (rozne vlany w tej samej firmie), ewentualnie lacza miedzy oddzialami a nie gole wyjscie do internetu.
  • Odpowiedz
@Entity: Z nat? To pokaz konkretnie jaki model, bo poleasingowo to dostaniesz duze, ciezkie urzadzenie ktore zjada duzo pradu, jeszcze z ograniczona przepustowoscia albo portami 100mbs czy cos podobnego, o ile w ogole tam bedzie nat. Albo to bedzie nat zamiast pata i tez sie zdziwisz, ze nie dziala tak jak powinno.
  • Odpowiedz
Cisco Small Business SA520 troche tanszy

@Entity: nie rozumiem, proponowałem Ci Ubiquiti ER-X, który kosztuje 230zł, a Ty pytasz o router za 1200zł, mówiąc, że jest trochę tańszy?

Dodatkowo - to stary sprzęt, raczej nie będzie lepszy.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Ten Cisco mozna dostac z demobilu taniej tylko ja bym go nie podpinal nigdzie poza labem wiec sie zgadzamy, chociaz to moze jeszcze nie jest urzadzenie na IOS, cholera wie skoro SMB.
Co do ER-X, sprawdzilem na szybko 2 sklepy, pokazuje brak dostepnosci, zerkne na wiecej sklepow.

@Entity: Gdzie widziales tego ER-X, w jakies cenie? Na szybko sprawdzam, niby jest niedostepne, mozesz wziac tez innego Edge Routera,
  • Odpowiedz
@Entity: @Jarek_P: Wiecie co to sa jakies wieksze jaja bo ja na stronie Ubiquiti nawet nie moge znalezc Edge Routerow, trzeba wygooglowac po modelu, moze wycofuja sie z tych produktow. Widocznie w sklepach wykupili resztki poniewaz nie bedzie dostaw ani wsparcia?
  • Odpowiedz
@Entity: Musialbys potestowac bo albo bawisz sie z vlanami albo masz wiecej karty sieciowych. Na osobnym urzadzeniu innym niz twoj serwer z maszynami wirtualnymi zawsze masz pewna niezaleznosc. Nie musisz kupowac gotowcow do Pfsense, moesz sam zlozyc albo kupic cos malego.
  • Odpowiedz
@Entity: @krzywy_kanister:

Nawet nie byłem świadom, że ER-X stały się ciężkodostępne. Wygooglaj firmę Senetic (oficjalny dystrybutor na PL) i zadzwoń do nich po prostu spytaj, czy to chwilowy brak, czy może Ubiquiti wycofało ten model.
  • Odpowiedz