Wpis z mikrobloga

@Jarek_P: wlasnie nas nie chce, odpale sobie na wirtualne free nas jak bede mial ochote plus troche uslug. Czyli najlepiej do tego dorzucic router? Mozesz jakis polecic do szafy rackowej?
Czyli najlepiej do tego dorzucic router?

@Entity: no bez routera trochę ciężko byłoby choćby z internetem się łączyć, bo zakładam, że twój provider ci nie da całej puli adresów, tylko jeden.
Jako router polecam mocno Ubiquiti ER-X, do tego kit do montażu w racku.
@Entity: Wiec znajdz switch ktory kupisz za rozsadne pieniadze i bedzie obslugiwal nata. Gdybasz sobie a switche L3 sa wykorzystywane do seperacji ruchu wewnatrz sieci (rozne vlany w tej samej firmie), ewentualnie lacza miedzy oddzialami a nie gole wyjscie do internetu.
@Entity: Z nat? To pokaz konkretnie jaki model, bo poleasingowo to dostaniesz duze, ciezkie urzadzenie ktore zjada duzo pradu, jeszcze z ograniczona przepustowoscia albo portami 100mbs czy cos podobnego, o ile w ogole tam bedzie nat. Albo to bedzie nat zamiast pata i tez sie zdziwisz, ze nie dziala tak jak powinno.
Cisco Small Business SA520 troche tanszy

@Entity: nie rozumiem, proponowałem Ci Ubiquiti ER-X, który kosztuje 230zł, a Ty pytasz o router za 1200zł, mówiąc, że jest trochę tańszy?

Dodatkowo - to stary sprzęt, raczej nie będzie lepszy.
@Jarek_P: Ten Cisco mozna dostac z demobilu taniej tylko ja bym go nie podpinal nigdzie poza labem wiec sie zgadzamy, chociaz to moze jeszcze nie jest urzadzenie na IOS, cholera wie skoro SMB.
Co do ER-X, sprawdzilem na szybko 2 sklepy, pokazuje brak dostepnosci, zerkne na wiecej sklepow.

@Entity: Gdzie widziales tego ER-X, w jakies cenie? Na szybko sprawdzam, niby jest niedostepne, mozesz wziac tez innego Edge Routera, Edge Router
@Entity: Musialbys potestowac bo albo bawisz sie z vlanami albo masz wiecej karty sieciowych. Na osobnym urzadzeniu innym niz twoj serwer z maszynami wirtualnymi zawsze masz pewna niezaleznosc. Nie musisz kupowac gotowcow do Pfsense, moesz sam zlozyc albo kupic cos malego.
@Entity: @krzywy_kanister:

Nawet nie byłem świadom, że ER-X stały się ciężkodostępne. Wygooglaj firmę Senetic (oficjalny dystrybutor na PL) i zadzwoń do nich po prostu spytaj, czy to chwilowy brak, czy może Ubiquiti wycofało ten model.