Wpis z mikrobloga

Elo Mirki jako, że jestem na l4 i będę jeszcze trzy tygodnie zacząłem uczyć się grać na akustyku. Staroć z lat 70 Laramie by Rosetti, ale myślę że na początek spoko. Dzisiaj dzień 5 nauki oczywiście uczę się przez yt, głównie Justin guitar. Kończę moduł 3 i ćwiczę wg planu akodry D, E Major, minor, A major, minor w różnych kolejnościach. Do tego 20/30 min ćwiczenie tzw pająka z tego filmiku https://youtu.be/x2dH0B5Vwj4. Pomyślałem, czy nie nauczyć się tabelki akordów oraz jak każdy z nich trzymać. Poświęcam 2h dziennie po godzince z rana i pod wieczór. Co myślicie? Czy iść tylko wg kolejności Justina i ćwiczyć palce, czy może dodatkowo resztę akordów?
#naukagrynagitarze #gitara #gitaraelektryczna
Odludek_Odludny - Elo Mirki jako, że jestem na l4 i będę jeszcze trzy tygodnie zaczął...

źródło: comment_1619435024ZPymkF37IUcNlkZQxWpIKi.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Odludek_Odludny: Jak dorzucisz C i G, to masz 70% piosenek ze śpiewników ogniskowych.
Potem dużo dadzą Ci F i B (barre), i 'modyfikacje' takie jak A7 czy E7
Dużo nie zostało jeśli chodzi o podstawy akompaniamentu. Ale żeby mieć to ograne płynnie to uhuuuu... roboty starczy na niejeden urlop ;)
  • Odpowiedz
@Odludek_Odludny: Myślę, że na początku to dobrze sobie poćwiczyć te kilka podstawowych akordów i przejścia między nimi, żeby się oswoić z chwytaniem. Ja np. nienawidziłem ćwiczeń na sucho, więc trenowałem przejścia na prostych piosenkach, bo miałem dwa w jednym - uczyłem się akordów oraz już umiałem coś zagrać.

Jakbyś chciał trochę teoretycznej wiedzy (ale niebywale przydatnej w praktyce), to fajnie jest się nauczyć rozkładu dźwięków na gryfie. Wszystko się wtedy
  • Odpowiedz
@Odludek_Odludny: Jakbyś szukał konkretnie łatwych piosenek do nauki, to jest spoko polski kanał z dokładnymi tutorialami i taki z króciutkimi. Oba polecam, sporo się kawałków stamtąd nauczyłem. Po 5 dniach nauki to jeszcze będzie ciężko płynnie grać, więc popieram przedmówcę i radziłbym jeszcze spokojnie ćwiczyć, ale na pewno powoli możesz sobie wybierać co prostsze pioseneczki i nad nimi pracować.

• Odpowiedz
@Odludek_Odludny: To też kwestia praktyki. Musisz się nauczyć prawidłowego trzymania palców na strunie. Przyciskaj blisko progu od strony pudła (czyli jak masz palec na II progu, to trzymasz strunę bliżej III niż I progu), nie będziesz musiał wtedy wkładać w trzymanie dużo siły, choć siła palca wyrabia się z czasem. Przyciskaj w miarę prostopadle do gryfu, a nie całymi opuszkami. No i ćwicz te przejścia, po prostu. Po 3 tysiącach
  • Odpowiedz
@Odludek_Odludny: ogólnie to jest jeszcze takie zjawisko, które u siebie zauważyłem. Jak coś chce wyćwiczyć i forsuje, ale nie może mi wyjść to warto zrobić przerwę oderwać się do czegoś zupełnie innego, a potem jak wrócisz to wyjdzie ci za pierwszym razem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ćwiczysz cały wieczór. Nie wychodzi. Rano łapiesz instrument i od strzała ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz