Wpis z mikrobloga

#linux
#serwery #hosting #sysadmin

Cześć, potrzebuje kupić serwer z 2 dyskami twardymi. Jakiś używany. Znam sie na softwarze, ale kompletnie nie na hardwarze wiec nawet nie wiem czego szukać, potrzebowałbym porady. Chce zbudować własnego NASa domowego. Użytkowany będzie do backupów, trzymaniem tam śmieci, chciałbym żeby były min 2 dyski żeby zrobić z tego macierz? Nie interesuje mnie raczej szybkość zbyt duża, ani pożeranie prądu(nie zawsze to będzie włączone). Czego szukać powinienem, cena może do 400zł używke jakbym znalazł to było fajnie. Co ze sprzetu będę potrzebował oprócz serwera i dysków?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też się zbytnio na hardware serwerowym nie znam ale miałem podobny dylemat. Zastanawiałeś się nad jakąś stacją roboczą np HP, Dell lub fujitsu mają fajne starsze modele spokojnie pomieścisz 2 dyski. W tej cenie to chyba najlepszy wybór
  • Odpowiedz
@Manizle: Ja w tej obudowie (ino 9010, i5, 8GB RAM) mam 2x2TB 3.5" HDD w Raid1 na NAS'a + 1x32GB 2.5" SSD na system (OMV5) + 500GB 2.5" HDD na backupy. Cały zestaw mnie kosztował około 1k. Musiałem dokupić kontroler SATA na PCI-Express i jak znajdę miejsce, to dam radę jeszcze ze 2 dyski 2.5" zmieścic.
  • Odpowiedz
@dict @yjkis
Dlaczego lepiej takiego della jak wrzucacie w obudowie komputera stacjonarnego niż zwykły serwer z dyskami? Co jest argumentem za takim mini komputerem stacjonarnym? Nie zamierzam i tak do tego podłączać monitora ani nic. wszystko przez ssh. Soft openmediavault juz ogarniałem własnie
  • Odpowiedz
@Manizle: To sobie sprawdź ile rzeczywiście serwery kosztują i będziesz znał odpowiedź. Chciałeś coś po taniości?

Serwery są przystosowane do szafy rack, a ty rozumiem chciałbyś z taką maszyną mieszkać, bo serwerowni nie masz. Atrybuty takie jak hałas, wygląd, bezpieczeństwo elektryczne stają się bardziej ważne i mała maszyna za 400zł wygrywa z nieporęcznym rackiem za 3k, IMHO.
  • Odpowiedz
@Manizle: Jeśli chcesz faktycznie "Serwer" to w tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic sensownego, ew stary trup lub wypatroszony bez kieszeni/zasilaczy procka itp.
Poza tym serwery są przystosowane do szaf rack, są ciężkie duże i głośne, nie wiem czy definicja domowego serwera backupowego lub NAS wpisuje się w te ramy.

Napisz co chcesz dokładniej osiągnąć lub dlaczego nie może to być w.w stacja robocza
  • Odpowiedz
@Manizle: zdajesz sobie sprawę jak głośne są stacje robocze a tym bardziej serwery?
dwa, stacje robocze jeszcze w miarę szybko ale jak chcesz to uruchamiać od czasu do czasu to zanim zaczniesz cośkolwiek mieszać na serwerze, to sobie najpierw namieszaj i wypij kawkę ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

weź ty sobie lepiej przeglądnij sprzęt z działu domowych NAS, np. jakieś u----i synology diskstation i porównaj ich możliwości
  • Odpowiedz
@Manizle: Napisz dokładniej co chcesz osiągnąć? po co wymieniać dyski?
chyba że chcesz kopiować dane -> wypinać dyski i przechowywać w dyski w szafie/archiwum offline?
Według mnie w Twoim przypadku procesor to trzeciorzędna opcja (1 dyski, 2 RAM)
  • Odpowiedz
@yjkis chce z tego zrobić domowy serwer do przechowywania danych. Chciałbym 2 dyski dla zabawy żeby połączyć je w jakiś raid, bo miałem z takimi rzeczami mało do czynienia.
  • Odpowiedz
@Manizle: No to na domowy "serwer" (jak rozumiem głównie plików) potrzebujesz domowej maszyny. De obudowy della są bardzo spoko. Wiatrak CPU i zasilacza dostosowywuje się do obciążenia i w spoczynku ich nie słychać. Na dyski możesz ustawić spin-down i wtedy w ogóle taka machina bierze tyle mocy, co ładowarka do telefonu.

Jako system polecam OpenMediaVault, ale czy jest lepszy od freeNas to jeszcze nie wiem.
  • Odpowiedz
2 dyski dla zabawy żeby połączyć je w jakiś raid

@Manizle: z raid to trzeba uważać, bo jak masz istotne dane to możesz mieć problem z odzyskaniem jak już raid to raid 6 ewentualnie 5
  • Odpowiedz