Wpis z mikrobloga

#czytajzwykopem #fantastyka i trochę #chcepogadac

Szukam inspiracji. Ostatnio mam sporo wolnego czasu, sporo czytam, ale tu pojawia się problem.
Im więcej czytam tym trudniej znaleźć kolejną pozycję, która mnie wciągnie.

Aktualnie szukam jakiegoś lekkiego fantasy, ewentualnie coś przygodowego. Na pewno nic mocno ambitnego, taka lektura do delikatnego oderwania się.
Czy jest jakiś znawca tematu, który mógłby polecić coś w klimacie cyklu u Rozumowskim lub Materia Prima Przechrzty? Od dłuższego czasu to jest mój top.
  • 28
  • Odpowiedz
@niegramwwowa: Pan Lodowego Ogrodu owszem, gdzieś mi się to przewinęło, ale z jakiegoś powodu nie mogę się do tego przekonać, nie mogę nawet zacząć, ot głupia logika. Ostatnia Rzeczpospolita... Taaak, to chyba kiedyś nawet zacząłem, myślę, że sprawdzę. Dzięki za odpowiedź :)
  • Odpowiedz
@kazik91: Łap poniższą listę ale Pana Lodowego Ogrodu unikaj. Mega nudne gówno

MUST READ fantasy:
------------------------------
Pieśń Lodu i Ognia - George R. R. Martin
Malazańska Księga Poległych - Steven Erikson
Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza - Robert M. Wegner
uniwersum Cosmere - Brandon Sanderson
uniwersum Pierwsze Prawo - Joe Abercrombie
Koło Czasu - Robert Jordan
Kroniki Amberu - Roger Zelazny
Conan Barbarzyńca - Robert E. Howard
------------------------------
  • Odpowiedz
@Whoresbane: Wielkie dzięki za odzew! Mimo wszystko mam małe obiekcje. Mianowicie patrząc na początek, czy R. R. Martin nadaje się do luźnego poczytania, do oderwania się? Widząc taki początek już się zaczynam męczyć :D Co do reszty, systematycznie będę sprawdzał, może oprócz Conana.
  • Odpowiedz
@kazik91: @Whoresbane: Pan Lodowego Ogrodu nie jest nudny. Skądś te 8/10 na Lubimy czytać się wzięło. Generalnie rzecz biorąc jest dosyć mocno opisowy, momentami rozwleczony i trochę "tunelowy", ale mi się go jak do tej pory czytało przyjemnie. No i zawsze w danym momencie przynajmniej w jednym z wątków coś się działo.
  • Odpowiedz
@Whoresbane: Każdy u mnie już jest przyzwyczajony, czy to w domu czy w pracy. Jak się wciągnę to pozostaje ciało, które nie reaguje na żadne zaczepki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Najmilszy_Maf1oso: Pana Lodowego Ogrodu odpuszczam póki są pozycje, które mogą mnie bardziej zainteresować. Kiedyś sprawdzę i wtedy się wypowiem czy było warto. Co do tytułu, który wrzuciłeś powyżej, nie chce przesądzać, ale po szybkim researchu wydaję mi się, że będzie czytane.
  • Odpowiedz
@Najmilszy_Maf1oso: Nie sugerowałbym się ocenami na lubimyczytać, tam rok w rok Mróz wygrywa plebiscyt Książka Roku. Grzędowicz miał dobry pomysł ale wykonanie z tomu na tom leciało w dół aż końcówką rozwaliło sobie pysk
  • Odpowiedz
@NPC_358034: Angielski wchodzi w grę, ale książka musi być wybitna, żeby przebić moje lenistwo ¯\_(ツ)_/¯ Mimo wszystko jeśli coś polecasz to wrzuć tu, to będzie moja baza na najbliższe godziny/dni/miesiące.
  • Odpowiedz
@Whoresbane: PLO jest nudny a polecasz Koło czasu? Przecież to jest najbardziej rozwleczona fabuła jaką znam, w Chłopach już było ciekawiej. Przeczytałem dwa tomy licząc że ćoś się zmieni i zrozumiem skąd ta popularność, ale poległem. @kazik91: ja polecam Sanderona- zacząć od Elantris lub Rozjemcy i jak podejdzie to Ostatnie Imperium i Najlepsze na koniec- ABŚ.
  • Odpowiedz
  • 1
@kazik91
Kroniki Amberu i Koło czasu sobie daruj, jeśli szukasz czegoś lekkiego i ożywczego, bo to są strasznie rozwleczone i nudne cykle.
Przeczytałem wszystko z podanych wyżej propozycji i książki o Conanie są naprawdę dobre - krótkie i pełno akcji.
A jeśli naprawdę chcesz czegoś z lekkiego fantasy połączonego z przygodą, sprawdź "Kłamstwa Locke'a Lamory".
Tak dobrze bawiłem się przy tym cyklu, że dalej go pamiętam, po ponad 10 latach i kilkuset
  • Odpowiedz
Kroniki Amberu sobie daruj, jeśli szukasz czegoś lekkiego i ożywczego, bo to są strasznie rozwleczone i nudne cykle.

@kasin: 10 opowiadań na 1400 stronach to rozwleczony cykl? Tam się ciągle coś dzieje. Musiałeś pomylić cykle
  • Odpowiedz