Wpis z mikrobloga

Będę sprzedawał pierwszy raz w życiu autko i to do tego w #uk, jak ogarniacie jazdę próbną dla potencjalnego kupca? Z tego co widziałem to podstawa to co najmniej sprawdzenie prawka i czy kupiec ma chociaż 3rd party cover, ale w sumie widzę po forach, że dużo ludzi w ogóle robi jedynie jazdę próbną z kupcem na miejscu pasażera albo wymagają fully comp na sprzedawany samochód, np. jednodniowe typu Cuvva - w końcu jak ktoś ma 3rd party only i zaliczy dzwona na jeździe próbnej to nie dostaniecie hajsu za naprawę. Jak to robicie? Może jakieś depozyty?
#unaswuk #anglia #emigracja #wielkabrytania #samochody
  • 12
w 2 miejscach nikt mnie nawet o prawko nie pytal dali kluczyki i idz sie przejedz, a raz jechalem z wlascielem ja prowadzilem tez nic nie chcial. Co za autko sprzedajesz?
@JesusOfSuburbia: Można książkę napisać o różnicach jak to zrobić legalnie a jak to robi 99.9% ludzi. Generalnie cieżki temat. Jeśli boisz się dać komuś swój samochód na jazdę próbną to lepiej wydzwoń skupy typu Arnold Clark czy webuyanycar

Z tego co mi wiadomo to powinien mieć swoją polisę ale nikt tego nie przestrzega. O Cuvva to większość nigdy nie słyszała.

Zależy za jaką kwotę sprzedajesz. Im mniejsza tym większe dzbany będą
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@smieszekzagranico: no niestety wartość to około £1k, więc spodziewam się dzbanów, ale to już wiedziałem. Z tego co czytałem to wrbuyanycar czy Arnold Clark dają często mniej niż oddanie auta na scrap. Nie dam komuś prowadzić auta bez chociażby 3rd party, bo jak kogoś skasuje to się nie wypłacę, już wolę oddać na scrap.
@Portier-Harry_Portier: co to znaczy nie musi swojej? Z tego co wiem to każdy kierowca musi mieć
@JesusOfSuburbia przy tej wartości auta to jeśli zrobisz ładne fotki i będzie czysto w środku to angole najwyżej otworzą maskę żeby zobaczyć czy świeci światełko i ewentualnie odkręca korek oleju żeby sprawdzić uszczelkę pod głowica.
Sprzedałem 4 auta w tej cenie i tylko jeden chciał jazdę próbną, sam prowadziłem a on tylko poprosił żebym mocniej przyhamował itp
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@svetrey: no patrząc na konkurencję na Gumtree czy Facebook Marketplace to zrobiłem zdjęcia wręcz profesjonalne, do tego wrzuciłem aż dwadzieścia zdjęć wszystkiego czego mogłem. Jaki element kupuje takie auta generalnie? Mi się kojarzą typowo angielskie sebixy z tyle wartymi samochodami, mimo że sam jeżdżę i takim nie jestem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szybko takie auta się sprzedają?
@JesusOfSuburbia generalnie @sorek jest tutaj bardziej obeznany. Przy tej kwocie na pewno MOT jeśli masz długi to zainteresowanie będzie dużo większe, a tak to umyte auto i dobrze zrobione zdjęcia, tak jak Ty masz to zrobi robotę. I ładny opis z podstawowymi info bo często u innych tego brakuje.
A kupujący w moim przypadku to chłopaki co do pracy dojeżdżali albo właśnie sebixy bo miałem min seata ibize w dobrym stanie