Czy ktoś organizuje swój dzień pracy techniką Pomodoro? Pomaga wam? (ja głównie zapominam o regularnych przerwach, a tu mam taką fajną aplikacje co w ramach Pomodoro mogła by i elegancko przerwy wymuszać ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ)
Czy może Pomodoro nie powinno się wykorzystywać do pełnego dnia pracy, a tylko do kluczowych godzin w ciągu dnia?
@villager: u mnie zależy od dnia - są dni gdzie praca wciąga na maksa i pomodoro nie potrzebuję, są dni gdzie jest dużo płytkiej pracy i wtedy daje się trochę ponieść. Na pewno każda technika, która pomoże ci utrzymać skupienie przez większą część dnia ma sens (poczytaj Deep Work). Tutaj trochę więcej o innych modelach niż pomodoro:
@przeprogramowani: deep work było bardzo przydatne w moim poprzednim teamie który był kompletnie zawalony scrumem, spotkaniami, i generalnie 100 osób od ciebie coś chciało zawsze :D ale obecnie to raczej nie problem, tej komunikacji nie ma aż tak dużo
może bym zaczął od takiego pseudo pomodoro z sesją ustawioną na 1h i przerwą na 5-10 minut ¯\_(ツ)_/¯
@villager: nie, czasem jadę z 4h za jednym razem in powstają cuda, innym razem z 6h staram się coś rozwiązać i gówno z tego a innym razem się obijam z 2-3h. Czasem przerwa jest na plus a czasem ale rzadziej wprost przeciwnie.
@villager: mi tam pomaga pomodoro. Wcześniej zapominałem o przerwach i pod koniec pracy byłem zmęczony. Teraz jest lepiej, aczkolwiek jak temat wciągnie to zdarza mi się dalej zapominać.
(ja głównie zapominam o regularnych przerwach, a tu mam taką fajną aplikacje co w ramach Pomodoro mogła by i elegancko przerwy wymuszać ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ)
Czy może Pomodoro nie powinno się wykorzystywać do pełnego dnia pracy, a tylko do kluczowych godzin w ciągu dnia?
#programowanie #programista15k #homeoffice #pracbaza #korposwiat
https://biohaker.pl/2018/11/01/rytm-ultradialny-zwieksz-produktywnosc/
może bym zaczął od takiego pseudo pomodoro z sesją ustawioną na 1h i przerwą na 5-10 minut ¯\_(ツ)_/¯