Wpis z mikrobloga

Ech, dużo kucowskich wpisów ostatnio na mirko, więc trzeba znowu przypomnieć:

Polscy tzw. "przedsiębiorcy" to najbardziej roszczeniowa grupa w tym kraju.

Pracowników ma wykształcić państwo, za szkolenia zapłacić państwo, infrastrukturę wybudować państwo, na koszty działalności ma dać dotacje państwo, kryzys - ratować ma państwo.

W zamian... nie dają absolutnie nic, nawet pensji, bo pracowników znowu ma zapewnić państwo w postaci stażystów, którym płaci PUP, a nie pracodawca.

Ciągłe "daj, daj, daj" i jeszcze mają czelność pluć na pobierających 500+...

Hurr durr, absolwenci nic nie potrafią po studiach - taaa, bo w tym waszym p0lackim dziadostwie stosujecie jakieś kosmiczne technologie, jaaaasne - na to da się tylko odpowiedzieć jednym wielkim xDDDDD.
Wymóg doświadczenia i długi czas wdrażania pracownika w tych waszych kartonowych firemkach wynika wyłącznie z kompletnego braku organizacji i nieprzygotowanych, niespisanych procedur.

Hurr durr, państwo uciska biednych przedsiębiorców. xDDDDDD. Przecież to od stuleci powtarzana, ta sama propaganda przez różne Lewiatany i ich zachodnie odpowiedniki, także w tym ultra-kapitalistycznym USA, a wy kuce się ciągle na to łapiecie - wielcy "kapitaliści" z was, których cały "kapitał" to gacie na tyłku (a może nawet nie, bo te kupiła wam matka).

#przedsiebiorczosc #polska #podatki #antykapitalizm #januszebiznesu #bekazprawakow #bekazkonfederacji #pracbaza
rzulta_gemba - Ech, dużo kucowskich wpisów ostatnio na mirko, więc trzeba znowu przyp...

źródło: comment_1617647599J57Osz5Zrd0QcsE1P0Wv5r.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Żeby zrozumieć różnicę między polską "przedsiębiorczością", a faktyczną przedsiębiorczością warto zwrócić się w kierunku rolnictwa i różnicy pomiędzy chowem, a hodowlą.

Pokrótce tłumacząc:

- chów - utrzymywanie zwierząt hodowlanych na bieżące potrzeby, bez myślenia o usprawnianiu procesu na przyszłość,
- hodowla - chów + dodatkowo takie kierowanie rozwojem i namnażaniem zwierząt, by uzyskać pożądane cechy gatunkowe.
rzulta_gemba - Żeby zrozumieć różnicę między polską "przedsiębiorczością", a faktyczn...

źródło: comment_1617647734Yq29Kzt09BiDh5j9a9G8wR.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@rzulta_gemba: Nie zapominajmy też o tym że każdy właściciel osiedlowego warzywniaka(i tym podobnych biznesów) uważa że finansuje wszystkie świadczenia w państwie, bez jego zdolności biznesowych to jesteśmy normalnie zgubieni. A stażysta też ma być z urzędu pracy bo szkolenie z obsługi kasy to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie, biznesmen nie chce za to płacić pensji.
  • Odpowiedz
@rzulta_gemba: Prowadziłaś działalność gospodarczą? Nie sądzę. Gdybyś prowadziła, wiedziałabyś, że na jednoosobowej działalności gospodarczej i będąc płatnikiem VAT musisz generować co najmniej 7k zysków, by jako-tako mieć te 3-4k netto miesięcznie, zakładając brak kosztów prowadzenia działalności. Podatki sięgają więc na dzień dobry prawie 50% (na zmniejszonym ZUSie miałem 42%, jak sobie to policzyłem). Dodatkowo w VAT, akcyzie i innych podatkach bezpośrednich i pośrednich płacisz jakieś kwoty, co sprawia, że przeciętny
  • Odpowiedz
@Ipratropium: Prowadziłem. Jak masz 7k "zysków" to jest to g---o, a nie działalność. Większość tego co wymieniłeś to składki o stałej wartości, faktyczny podatek wynosi 19% - w relacji do innych krajów UE raj podatkowy.
Idź na etat zamiast udawać przedsiębiorcę.
  • Odpowiedz
@rzulta_gemba: w Polsce trzeba iść na politechnike albo do zawodówki albo zdobyć praktyczny zawód żeby mieć lepsze pieniądze i spoko pracę. Mało tego tak jest na całym świecie. Ludzi do najprostszych prac mozna zawsze zmienić dlatego szanuję się specjalistów.
  • Odpowiedz
@rzulta_gemba: A ZUS? A VAT w kazdym produkcie? A podatek Belki?
A pozniej jak chcesz coś od tego państwa to za wszystko dopłacasz. Żeby sie spotkac z lekarzem albo miec najprostszy zabieg to realnie tylko prywatnie.

Płace kilka tysięcy na to wszystko co miesiąc i co mam w zamian?
  • Odpowiedz
@rzulta_gemba:

@Ipratropium: Prowadziłem. Jak masz 7k "zysków" to jest to g---o, a nie działalność. Większość tego co wymieniłeś to składki o stałej wartości, faktyczny podatek wynosi 19% - w relacji do innych krajów UE raj podatkowy.

Idź na etat zamiast udawać przedsiębiorcę.

1. Nazywasz mikroprzedsiębiorców gównianymi, a mówisz o tym, że mają jeszcze czelność szkalować „500+” - po takich wpisach można powiedzieć, że nie tylko mają czelność,
  • Odpowiedz
@Ipratropium: A słyszałeś kiedyś żeby ludzie pracujący na uop tak wiecznie wyli że im źle, że im państwo zabiera, że są solą tej ziemi a są tak niesprawiedliwie traktowani, że już tu i teraz będą bankrutować? Ja taką narrację słyszę tylko z ust niektórych właścicieli firm, dlatego mam nadzieję że nadchodzący kryzys ich wreszcie zaora i będzie spokój od wycia. Zostaną ci co potrafią prowadzić firmy.
  • Odpowiedz
@Monke: Tak, przez fakt tego, że pracuję z ludźmi podobnymi sobie pod kątem zawodowym, większość z nich jest świadoma, jak bardzo państwo kosi na UOP, ale nikt nie narzeka, że bankrutuje, bo są to ludzie ogarnięci. Widzę natomiast, że przekaz partyjny „jak ktoś nie potrafi prowadzić działalności gospodarczej w tych warunkach, to się po prostu do niej nie nadaje”. Problem w tym, że jak państwo tych „wyjących” przedsiębiorców zaora, to
  • Odpowiedz
@aIkohoIik
Ja zarabiam troche ponad srednia krajowa i stac mnie na nowe auto z salonu- wystarczy miec 1000-1500 zl na raty, 10% wkladu wlasnego jezdzisz nowym autem klasy C np. Vw Golf czy Opel Astra.
  • Odpowiedz
@rzulta_gemba: p--------o. Są janusze i przedsiębiorcy. Taki fakt.
Po to zakłądasz biznes żeby na nim zarabuać, optymalizować koszty a nawet jeździć bmw itd. Czyli przeciwieństwo państwóki, gdzie ma się zatrudniać ludzi a zyski? A jakoś państwo pomoże.
Wracając do małych biznesów bo takie są głównie w Polsce. Jak chcesz robić coś rozwojowego to masz problemy:
a) prawo podatkowe to jakiś śmieszny żart
b) sądownictwo w razie procesów to komedia
c) skarbówka, z nimi różnie bywa.
  • Odpowiedz
Problem w tym, że jak państwo tych „wyjących” przedsiębiorców zaora, to zostaną nam jedynie partyjni krętacze.

@Ipratropium: Albo ich miejsce zastąpią ludzie którzy potrafią prowadzić firmę. Obecnie na rynku jest sporo przedsiębiorstw które powstały podczas dzikiego zachodu lat 90, w warunkach kiedy nie było niczego, łącznie z konkurencją. Wielu z tych właścicieli biznesów nie daje sobie rady w warunkach bardziej wymagających i oni powinni ustąpić i zrobić miejsce młodszym, którzy
  • Odpowiedz