Wpis z mikrobloga

Dopiero gdy zacząłem projektować skrzynię dotarło do mnie, jak nieduże to wszystko będzie. Siedzisko będzie na wysokości 20cm od podłogi, będzie mieć mniej więcej 20cm szerokości, cała skrzynia będzie mieć 55cm szerokości. Żona zażyczyła sobie jeszcze cupholder na kawę, twierdzi że to ważniejsze niż elektryfikacja tego roweru xD Więc miejsce na niego w projekcie już jest przewidziane. Myślę nad wzmocnieniami tej skrzyni, ale jak będa wzmocnienia to nie będzie drzwiczek... dylematy dylematy.

Przez ostatnie dwa wieczory wymodelowałem amortyzator skrętu i umieściłem go w modelu, plus wymodelowałem pierwsze podejście do stopki (widoczne na screenie niżej), ale już wiem że jest do całkowitego przerobienia. Dopiero po wymodelowaniu jej dotarło do mnie że i tak będę zamawiał część kształtek wycinanych laserem z blachy 4mm, mogę sobie zaprojektować takie części do mechanizmu stopki, by było jak najmniej roboty przy składaniu tego do kupy.

Wygląda na to że do końca tygodnia tej mój "szkic 3d" będzie gotowy. Może i wygląda amatorsko, ale swoją funkcję spełnia: pozwala mi łatwo policzyć ilość materiałów i elementów, a tam gdzie trzeba (np części wycinane laserowo) model jest został przygotowany bardzo szczegółowo. Co do samych części wycinanych laserowo, to pod koniec tygodnia zamawiam widelec i amortyzator skrętu, by zweryfikować ich wymiary, nanieść poprawki na projekt i wysłać już zamówienie do pracowni.

Pozostanie kupienie odpowiedniej ilości profili 80x30x1,5-2, 30x30x1,5-2 i 20x20x2-3 i będzie można pomału spawać, ale muszę sobie szlifierkę kątową w międzyczasie kupić, bo stara odeszła do krainy niekończących się tarcz przy okazji naprawy furtki ¯\_(ツ)_/¯

Następne update'y jak bedzię o czym pisać.
#qwarqqmajstruje #rowercargo #diy
q.....q - Dopiero gdy zacząłem projektować skrzynię dotarło do mnie, jak nieduże to w...

źródło: comment_1617613067CNjxInh2cpxNvg60jFaCnx.jpg

Pobierz
  • 9
@Polanin: Chyba w tym wypadku nie muszę się ograniczać, długość podłogi przestrzeni cargo i tak mi wyznacza rower którego design troche kopiuję (Larry vs Harry Bullitt), i będzie mieć 70cm. Nachylenie tylniej ściany przestrzeni cargo wyznacza mi kierownica roweru dawcy, i tam jest 20 stopni. 20 stopni to trochę za dużo na wygodne siedzisko, więc nachylenie oparcia dziecka chce dać 10', tak jak w krzesłach biurowych. W ten sposób powstanie mi