Aktywne Wpisy
B3diSoprano +1
Myślicie, że nasi przodkowie kiedyś wybaczą Polakom za to, że w służalczy sposób pomagają tym, którzy ich wymordowali w najbardziej makabryczny sposób? Nawet oddziały wehrmachtu aktualnie przebywające na Wołyniu były przerażone skalą zbrodni i okrucieństwem tych, których teraz nazywamy braćmi, więc zostawiały Polakom broń do samoobrony. Przodkowie wam nigdy tego nie wybaczą, tego możecie być pewni.
#wojna #ukraina #rosja #wolyn
#wojna #ukraina #rosja #wolyn
Czy przodkowie kiedyś wybaczą Polakom za pomoc, którą oferują?
- Uważają, że Polacy postąpili słusznie. 63.8% (111)
- Spoglądają z góry, łkają i są załamani. 36.2% (63)
1. książek s-f lub z gatunkowego pogranicza s-f, w których akcja początkowo sugeruje występowanie w świecie przedstawionym magii/bogów/paranormalnych zjawisk, ale tak naprawdę (często okazuje się to pod koniec jako twist, ale to oczywiście nie jest kryterium mojego poszukiwania) wszystkie te "magiczne" rzeczy są efektem zaawansowanej technologii, o czym bohaterowie wiedzą lub nie wiedzą (to też nieważne dla mnie).
przykład:
2. książek, w których występuje kontakt człowieka z inną cywilizacją, ale cywilizacja ludzka jest w tym układzie tą bardziej zaawansowaną technicznie (wszystko Lema już czytałem, proszę nie wrzucać:P)
3. książek, które dzieją się w przyszłości z punktu widzenia ich autora, ale ta przyszłość wypada przed 2030 rokiem.
Jeśli ktoś coś zna, to niech poda odpowiedź dot. punktu pierwszego w tagu "spoiler", ponieważ mój opis może spoilerować fabułę sam w sobie.
PS
Książki nie muszą być wydane w j. polskim.
#ksiazki #sciencefiction #fantastyka #literatura
ad 1.
ad 3. niemal wszystko Philipa K. Dicka, z głowy na pewno Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?, Przez ciemne zwierciadło oraz Ubik.
Komentarz usunięty przez autora
@Whoresbane:
3. "Rok 2020" Ralph Peters - choć to powieść akcji a nie s-f
@tak_ze_ten: Dzięki za zwrócenie uwagi, przeoczyłem to i naprawiłem błąd
O ile początek fajny to końcówka pisana chyba w pośpiechu.
@texas-holdem:
2. "Mówca umarłych" (tylko że najpierw trzeba przeczytać "Grę Endera"), "Trudno być bogiem", "Pan światła", "Dzieci umysłu", "Żołnierze kosmosu"
3. "Przestrzeni! Przestrzeni!", "Kroniki marsjańskie", "Koniec dzieciństwa", "Rzeźnia numer pięć", "Wszyscy na Zanzibarze"
@takie-inne-uczucie Dzięki za rekomendacje, Ubika czytałem
@Whoresbane Dzięki, ten "Rok 2020" dobry jest?
@Yelonek Dzięki, czytałem trylogię, zgadzam się, że końcówka taka sobie (ten sam problem miała Achaja, tylko bardziej)
@nopayn Połączenie kryteriów 1 i 2 w jednym tytule? Good stuff, nie znałem.
@tak_ze_ten
Czytałem Grę Endera ale nie byłem świadom, że istnieje sequel. Inne obczaję,
@nopayn: update: po przeczytaniu opisu na Wiki okazało się, że jednak znałem, tylko nie zorientowałem się po tytule:P
ad1. ! Deria "Dragonriders of Pern" Anne McCaffrey...
ad2. "Mote in Gods Eye" Jerry Pournelle and Larry Niven
"Learning the World" Kenn Mcleod
"Foreginer" C J Cherrych
"Speaker of the Dead" ale tu trzeba przeczytać "Ender's Game" najpierw.
@eeemil: Brzmi bardzo interesująco, czytałeś?
Tak, jest świetna.
2 Przestrzeń Objawienia
3. Chyba "Korporacja wars n guns"
Bardzo spoko, próbuj
3. Dr Futurity - Philip K. Dick