Wpis z mikrobloga

Jakie znacie synonimy opisującę tę samą czynność, czyli szukanie miejsc zerowych funkcji/wielomianu/rozwiązania równania?
Tutaj moje:
- rozwiąż równanie/znajdź rozwiązania
- znajdź pierwiastki
- znajdź miejsca zerowe/zera

Przez takie nazewnictwo pewnie niejeden uczeń uwalił kartkówkę czy sprawdzian, bo umiał wyliczyć miejsca zerowe, ale nie wiedział, że pierwiastek to nie tylko wynik pierwiastkowania.

#matematyka #matura #gimnazjum #szkolapodstawowa #liceum #technikum #szkola
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zerowych funkcji/wielomianu

@Quiz: I sam wprowadziłeś nieco zamieszania, bo wielomian też jest funkcją. Generalnie, nauczyciele powinni trzymać się jednej nomenklatury. A problemem uczniów jest to, że rzadko zaglądają do podręcznika w celu przyswojenia definicji.
  • Odpowiedz
@Quiz: Ja bym się sprzeczał, że "rozwiąż równanie" i "znajdź miejsca zerowe" to są dwa fundamentalnie różne problemy, nawet jeśli na poziomie szkolnym mogą się to wydawać być tym samym.
  • Odpowiedz
@Iperyt:
Masz rację, wyliczałem formy jakie występują w treści zadań.

nauczyciele powinni trzymać się jednej nomenklatury

Powinni, jednak na kartkówkach czy sprawdzianach najczęściej są zadania z różnych zbiorów, z różną
  • Odpowiedz
element odwrotny może być liczbą przeciwną

@Quiz: No może bo element odwrotny jest uogólnieniem. Dzieci natomiast uczą się szczególnych jego przypadków (działania dodawania i mnożenia i na liczbach). Poza tym zauważ, że notacja przeciwny/odwrotny dla liczb jest bardzo intuicyjna jeżeli wytłumaczy się ją kolejno na osi liczbowej i ułamku.
  • Odpowiedz
Ogólnie mam wrażenie, że nazewnictwo w matematyce jest dość nieścisłe. Przykładowo na studiach dowiadujemy się, że element odwrotny może być liczbą przeciwną.

@Quiz: nie powiedziałbym, że to zawsze kwestia nazewnictwa, tylko że nie wszystkiego uczą od początku, a bardziej leniwym nauczycielom nie che się powiedzieć, że to tylko kwestia poziomu. Na przykład pierwiastek kwadratowy z ujemnej liczby. W gimnazjum/ liceum dowiesz się co najwyżej, że się nie da i tyle
  • Odpowiedz