Aktywne Wpisy
mrocznegacie +224
100zł dla pięknego kawalera (lub kawalerki) którego wylosuję jutro po południu.
Wysyłka do paczkomatu (nadawca, sam Michał B) lub blik ewentualnie.
Standardowo, losowanko z plusów+komć, zielonki out.
Nie, nie jest to scam, ostatnio rozdajo wygrała @Siik i może potwierdzić, więc mi tu nie trujcie gitary, że to skam.
#rozdajo
Wysyłka do paczkomatu (nadawca, sam Michał B) lub blik ewentualnie.
Standardowo, losowanko z plusów+komć, zielonki out.
Nie, nie jest to scam, ostatnio rozdajo wygrała @Siik i może potwierdzić, więc mi tu nie trujcie gitary, że to skam.
#rozdajo
Trzesidzida +672
Tutaj moje:
- rozwiąż równanie/znajdź rozwiązania
- znajdź pierwiastki
- znajdź miejsca zerowe/zera
Przez takie nazewnictwo pewnie niejeden uczeń uwalił kartkówkę czy sprawdzian, bo umiał wyliczyć miejsca zerowe, ale nie wiedział, że pierwiastek to nie tylko wynik pierwiastkowania.
#matematyka #matura #gimnazjum #szkolapodstawowa #liceum #technikum #szkola
@Quiz: I sam wprowadziłeś nieco zamieszania, bo wielomian też jest funkcją. Generalnie, nauczyciele powinni trzymać się jednej nomenklatury. A problemem uczniów jest to, że rzadko zaglądają do podręcznika w celu przyswojenia definicji.
@Iperyt: powinni chociaż powiedzieć raz czy dwa, że można na to samo powiedzieć inaczej
@Passarinho: Niby tak, ale znalezienie miejsca zerowego sprowadza się do rozwiązania równania.
Masz rację, wyliczałem formy jakie występują w treści zadań.
Powinni, jednak na kartkówkach czy sprawdzianach najczęściej są zadania z różnych zbiorów, z różną
@Quiz: No może bo element odwrotny jest uogólnieniem. Dzieci natomiast uczą się szczególnych jego przypadków (działania dodawania i mnożenia i na liczbach). Poza tym zauważ, że notacja przeciwny/odwrotny dla liczb jest bardzo intuicyjna jeżeli wytłumaczy się ją kolejno na osi liczbowej i ułamku.
@Quiz: nie powiedziałbym, że to zawsze kwestia nazewnictwa, tylko że nie wszystkiego uczą od początku, a bardziej leniwym nauczycielom nie che się powiedzieć, że to tylko kwestia poziomu. Na przykład pierwiastek kwadratowy z ujemnej liczby. W gimnazjum/ liceum dowiesz się co najwyżej, że się nie da i tyle