Wpis z mikrobloga

@Decode: tak, wykopek jest pewny że to cukrzyca po krótkim opisie który może wskazywać na kilkanaście popularnych i kilkadziesiąt mniej popularnych chorób metabolicznych czy związanych z zaburzeniami snu. Równie dobrze może być to bezdech senny.

Pewny na pewno nie jest, ale to dobry pomysł tak na początek, z tym że ja jednak doradzał bym kontakt z lekarzem który zleci komplet badań.
  • Odpowiedz
@Decode: może być to cukrzyca, bezdech senny i kilkadziesiąt innych chorób.

Problemy z metabolizmem, snem i psychika, na początek trzeba ustalić które z tych powodują zaburzenia a później dopiero badać dokładniej.

Po tak lakonicznym opisie raczej stawianie diagnozy jest niemożliwe i pewnie oparte na jakimś dowodzie anegdotyczny typu "ciocia tak miała i okazało się że cukrzyca".
  • Odpowiedz
@DADIKUL: nie jestem lekarzem, doradzam się do takowego zgłosić a on na pewno doradzi Ci odpowiednie badania.

Tylko że odpowiednią diagnoza może potrwać nawet kilka miesięcy, co ja mam Ci doradzić? Badania z zakresu endokrynologii czy kolonoskopię?

Idź do lekarza, przeprowadzi wywiad i Cię pokieruje.
  • Odpowiedz
@DADIKUL: Naświetlanie słońcem w południe, po kilku, kilkunastu sesyjkach mnie się zdecydowanie mniej chce spać. Ważne naświetlam się krótko (kilka do kilkunastu minut na stronę dziennie), bez kremów, a zawczasu ładuję się marchewkami (beta-karotenem) i innymi antyoksydantami (kwaśnymi owocami).
  • Odpowiedz
@DADIKUL: Naświetlanie to znaczy ze trzeba się rozebrać i wystawić gołe ciałko (przykładowo poza gatkami) na promienie słoneczne, najlepiej być w miarę prostopadłe do słońca, czyli jakiś leżaczek, tył obecnie można na stojąco, bo kąt elewacji jest około 45 stopni, latem na materacu, karimacie, etc
  • Odpowiedz