Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do znawców #mysql #bazydanych #prestashop , a mianowicie wszystko działa poprawnie jeśli chodzi o krzaczki oprócz zakładki np. SEO&URL. W niej występują "krzaczki". Po wejściu w wybraną stronę w celu edycji wyświetla się z ogonkami poprawnie, po zmianie na inne "testowe" ogonki też wyświetlają się w trybie edycji poprawnie. Jednak po zapisaniu na liście (załącznik) wyświetlają się z błędami.

W bazie mysql też są ogonki poprawne. Po pobraniu bazy danych i odpaleniu w notepadzie tez są ogonki. Na froncie sklepu też są poprawne. Generalnie wszędzie są poprawnie tylko nie na tej liście, nie na liście atrybutów itp. Gdzie może leżeć problem, ręce opadają :(

Wersja 1.7.7.2. i PHP 7.4 bo na PHP 8.0 nawet nie chce się Presta zainstalować. Ps: Na najnowszej preście tez ten sam błąd był dlatego postanowiłem zejśc o wersje niżej i...dalej to samo.
imdejv1 - Mam pytanie do znawców #mysql #bazydanych #prestashop , a mianowicie wszyst...

źródło: comment_1617236435VxgxEgtGZ6AzqzxmRRx0Rt.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@imdejv1: jak możesz to zrób zrzut całej tabeli be danych. Sama struktura tabeli i podeślij na jakiś pastebin. Tylko pamietaj zeby bez żadnych danych była. Ino to jak tworzona jest tabela
  • Odpowiedz
Przepraszam, że tak spamuje zamiast edytować, ale zastanawia mnie czemu WSZĘDZIE ogonki działają poprawnie tylko nie w tych miejscach niektórych w panelu admina. Zazwyczaj jak spotykałem się ze złym kodowaniem to było one rozsypane w różnych miejscach...
  • Odpowiedz
@imdejv1: najlepiej jakbys metode porównywania ystawił na utf8mb4generalci. Nie naprawi to ju z tego co jest źle, ale powinno sprawić, że nowo zapisywane dane beda z ogonkami.
Pamiętaj, że każda tabela ma indywidualnie ustawiane porównywanie napisów. mozliwe, że w innych jest utf8 a nie latin
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Nie zależy mi, tu jest świeże wszystko tuż po instalacji. Zaraz chyba spróbuje z Prestą 1.7.6 chociaż nie wiem czy to dobry pomysł, bo chciałem najnowszą... Wiem, że na 1.7.6 nie wystąpi ten problem na 99% bo już instalowałem na tym serwerku.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Wszelkie kombinacje nic nie dają. Bardzo dziękuje Ci za podpowiedzi jednak chyba po prostu zgłoszę to do hostingu, bo czuje że tam jest coś namieszane. Teraz np. trafiłem na temat, że może to być "ioncube" - nic mi to nie mowi, ale w hostingu pewnie beda wiedziec ;p
  • Odpowiedz