Cieżko mi na gruncie ewolucji zrozumieć dlaczego człowiekowi zdecydowanie częsciej smakują rzeczy szkodliwe, fastfoody itd? Czemu to frytki są pycha a nie sałatka z kiełkami. A przecież to tylko interpretacja smaku.
@BezkresnaNicosc: Nie interpretacja, tylko połączenie węglowodanów i tłuszczy 50/50. W naturze takie coś nie występuje i nasz mózg głupieje, nie mogąc się nacieszyć tak oszałamiająco energetycznym pożywieniem.
@BezkresnaNicosc: ewolucja się nie pomyliła: smakują nam rzeczy tłuste i słodkie bo szybko dostarczają nam kalorii niezbędnych na polowaniu i ucieczce przed drapieżnikami. Szkopuł w tym, że ewolucja nie wie, że już nie musimy polować i uciekać przed tygrysami.
@helga-von-klusken: dodatkowo z ewolucyjnej perspektywy to czy przeżyjesz 50 czy 70 lat ma mniejsze znaczenie (jakieś ma, bo pomoc przy wnukach zwiększa szanse przeżycia)
@BezkresnaNicosc: bo organizm potrzebuje bardziej tłuszczy i węglowodanów do funkcjonowania niż kiełek, i sałaty, które praktycznie nie mają wartości odżywczych, problem z tym, że konsumpcjonizm sprawił węglowodany i tłuszcze za łatwo dostępnymi.
@BezkresnaNicosc: Ewolucyjnie: tłuszcze, cukier, węglowodany w ogóle są bardziej wartościowe energetycznie, ergo (kiedyś) trudniejsze do zdobycia i bardziej pożądane - polowanie na mięso było niebezpieczne i trudne, zebranie ziaren i orzechów skomplikowane i czasochłonne, owoce (cukier!) były dostępne krótko w ciągu roku, a skrobia to łojezu. Dzisiaj mamy to wszędzie dookoła, ale podświadomie lubimy.
PLUS - to też kwestia przyzwyczajenia. Od małego jadłeś biały chlebuś, cukiereczki, lody, fryteczki, ziemniaczki i inne
W naturze takie coś nie występuje i nasz mózg głupieje, nie mogąc się nacieszyć tak oszałamiająco energetycznym pożywieniem.
PLUS - to też kwestia przyzwyczajenia. Od małego jadłeś biały chlebuś, cukiereczki, lody, fryteczki, ziemniaczki i inne
Komentarz usunięty przez moderatora
Kolega dyskusje naukowe na wykopi robi, a to ci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Okej ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora