Wpis z mikrobloga

@inevitableserendipity: nie ma problemu, zwyczajnie zmienisz dane we wpisie w CEIDG w momencie gdy już je uzyskasz. Po zalogowaniu się profilem zaufanym skorzystaj z opcji "zmień dane we wpisie" i zwyczajnie wklej numer konta w rubrykę.

Przy okazji uprzedzę - jeżeli przy okazji rejestrujesz VAT-UE to przygotuj się na spore opóźnienie w aktualizacji statusu na stronie VIES. Trwa to od kilku dni do 2-3 tygodni w zależności od szczęścia ( ͡
  • Odpowiedz
@g0dl1ke: dzięki, na szczęście bez VAT-UE, mam nadzieje ze VAT-R szybciej idzie, wiesz może czy ten wniosek VAT-R jest rozpatrywany przed datą rozpoczęcia działalności(wpis w ceidg-1) czy po? Chodzi mi o to czy będę dzięki vat-r zapisany w systemie jako czynny płatnik VAT podczas gdy działalność nie została rozpoczęta, data rozpoczęcia jest np. na maj a ja potrzebuję być w systemie już w kwietniu?
  • Odpowiedz
@inevitableserendipity: jasne, możesz być zarejestrowany jako vatowiec przed rozpoczęciem działalności. Nawet możesz lecz musisz, jeżeli chcesz odliczyć vat od zakupów czy wystawiać faktury pierwszego dnia.

VAT-R idzie względnie szybko w aktualnych czasach, nie chodzą kontrole terenowe pod podany adres. Za to mogą prosić np. o umowę użyczenia lokalu lub ksero praw własności do niego.
  • Odpowiedz