Wpis z mikrobloga

Wszędzie słyszymy, ze nowa odmiana Covid-19 jest dużo bardziej śmiertelna dla 30/40 latków, a szpitale są ich pełne. Nasz cudowny rząd skutecznie ukrył wszystkie statystyki dotyczące śmiertelności! Brak danych (przynajmniej ja ich nie umiem znaleźć czy umierają ludzie 60+ / czy może rozkład vs jesień jest inny). Nie ma łatwo dostępnych informacji pokazujących sensowne statystyki obecnej 3 fali, albo nie umiem tego znaleźć. Szukam danych pokazujących jak wyglada smiertelnosc tej odmiany w podziale na wiek/ choroby towarzyszące, najlepiej jakieś z naszego regionu ( Europa środkowa) ew inne dla rasy bialej z naszego regionu. Myślę, ze temat może być ciekawy dla wielu osób, zachęcam do dyskusji.

#rozdajo Dla zasięgu: wśród pulsujących ten wpis wylosuje kod 50 zl do Allegro (w niedziele wieczorem). Autorowi najbardziej merytorycznego wpisu (ja oceniam) rowniez wysle kod do Allegro na 50 zl. :)

#covid19 #gruparatowaniapoziomu #nauka
  • 45
  • Odpowiedz
Nie ma łatwo dostępnych informacji pokazujących sensowne statystyki obecnej 3 fali

@40latek: Bo nie są prowadzone, Sanepid ledwo ogarnia ilość zakażeń, a co dopiero ma je porządkować... Rząd działa po omacku, bo sam nie wie gdzie i jak się ludzie zarażają, więc wszystko zamykają, prócz kościołów oczywiście.
  • Odpowiedz
@40latek: Pamiętaj, że to nie jest tak, że teraz roznosi się tylko ten brytyjski wariant. Jeśli znajdziesz jakieś statystyki, to będą one ogólne, bez rozbicia na zarażalność/śmiertelność poszczególnych szczepów wirusa. Koronawirus spontanicznie mutuje, jego rozwój można porównać do drzewa - na początku był jeden wariant (pień), który z czasem zaczął się zmieniać tworząc wiele nowych odmian (gałęzie). Dlatego tak ważne jest przestrzeganie obostrzeń, by ograniczyć możliwość wyewoluowania jakiejś ultra-groźnej odmiany
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wogx jasne, nie ma pewności jaką odmianę złapiemy, na ten moment jednak największą szansa jest na odmianę brytyjska...powiem tak: interesuje mnie np jaka szans na zgon ma np kobieta w wieku 40-50 lat astmą vs mężczyzna bez nadwagi ale z nadciśnieniem w podobnym wieku... Nurtuje mnie to po prostu ...
  • Odpowiedz
Dla zasięgu: wśród pulsujących ten wpis wylosuje kod 50 zl do Allegro (w niedziele wieczorem). Autorowi najbardziej merytorycznego wpisu (ja oceniam) rowniez wysle kod do Allegro na 50 zl. :)

@40latek: ciekawe skąd masz tyle pieniążków
  • Odpowiedz
via Android
  • 31
@Anoniemamowy bliska mi osoba przechodzi w miarę ciężko covida, na razie daje radę w domu ale ... Nigdy nie wiadomo .... Szukam uspokojenia / pocieszenia w rzetelnych danych ... Tych jak na lekarstwo :) to pomyślałem że podkrece temat na Mirko, kasę mam bo od jakiegoś czasu nie płacę za siłownie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 13
@bambadjan: Moim zdaniem w PL nie podają danych o wieku zmarlych osob celowo, zeby mlodzi siedzieli przestraszeni na dupach w domach i nie roznosili. Zobaczcie dane z Niemiec, ktore podeslal Mireczek powyzej, w grupie ponizej 30 lat smiertelnosc prawie zerowa - to moga byc osoby np z bialaczką itp.. ale tego (rozklad smiertelnosci wg chorob) na ten moment nikt nie podesłał...
  • Odpowiedz
@40latek: starsi umierają i to ostro, ale np. kolegi ciotka z 1 płucem, odmą płucną, depresją niska waga i słabe odżywianie po 60tce poszła się leczyć do szpitala na płuca, a tam zaraziła się koronawirusem, wyzdrowiała, ciężko było ale dała radę. Najgorzej mają starsi z nadwagą i co mają ogólny słaby stan zdrowia. Jedni znajomi prawie nic nie mieli objawów to pili alko w trakcie chorowania na covid, a inni
  • Odpowiedz
Mojego różowego lvl 35 właśnie rozłożyło. Od 3 dni nie jest w stanie z łóżka wstać a dzisiaj kładąc się spać zaczęła mieć duszności. Jestem lekko obsrany a zawsze smieszkowalem sobie z covid. Oczywiście nie jest oficjalnie pozytywna a jedynie się domyślamy bo objawy są mocno wskazujące. Dziwne ze mnie jeszcze nie wzięło bo to ona zawsze miała konskie zdrowie
  • Odpowiedz
  • 1
@40latek z pracy: 60lat po zawale przechodzi lekko, 30lat z astmą przechodzi ciężko, 36lat bez dodatkowych przypadłości przechodzi srednio ciężko
  • Odpowiedz