Wpis z mikrobloga

Ostatni mój post odnośnie pieczenia własnego chleba wywołał dość żwawą dyskusję, nazwano mnie nawet januszem za to że piekę swój chleb ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na zdjęciu po lewej kupiony dzisiaj chlebek żytni na zakwasie z kiełkami zbóż. Po prawej chleb żytni na zakwasie z kiełkami zbóż z własnego wypieku. Różnica w cenie 2,50. O wielkości i smaku nie wspomnę.

Jeśli jesteście chętni otrzymać pełen przepis na własny chleb na zakwasie od A do Z - zapraszam do plusowania, postaram się też zawołać.

#gotowanie #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #oszczedzanie
Gnojowisko3000 - Ostatni mój post odnośnie pieczenia własnego chleba wywołał dość żwa...

źródło: comment_1616866786DBK00ElBaKbIjmZAELj51S.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
@Tosca303: nie mam niestety porównania do "tradycyjnych" piekarni ponieważ nie mam takich w okolicy. Do tej pory kupowałem chleb w masówkach i różnica w smaku jest ogromna.

Odnośnie spulchniaczy i wypełniaczy - nie sądzę żeby ktokolwiek przejmował się w takich piekarniach ich składem. A ja lubię wiedzieć ostatnio co wkładam do buzi. Mam zdiagnozowaną insulino-oporność i zostałem kilka miesięcy temu zmuszony do całkowitej zmiany sposobu żywienia oraz do czytania etykiet
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: no spoko, co do masówek to się zgadzam. Owszem, czytam często etykiety ale uważam że nie ma też co wariować bo często te złowieszcze E oznaczają witaminy czy mikroelementy naprawdę człowiekowi potrzebne. Rozumiem że troska o zdrowie, szanuję - sam staram się gówna nie kupować i fajnie że w marketach coraz więcej półek "bio" i wielce zdrowych (tak jakby reszta była śmiertelnie szkodliwa?), więc często korzystam - tylko tam
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: gratuluję hobby i efektów. Nie zwracaj uwagi na autystów z wykopu, jakbyś pochwalił się, że kupujesz w sklepie to #!$%@? się, że przepłacasz, bo przecież gdybyś sam upiekł to byłoby taniej.

Z fartem, leci plusik.

@Stulejman_Wspanialy: nie ma to jak własny chleb. Ale wydaje mi się, że jednak własny wychodzi dużo drożej... Cały tydzień zabawy z dokarmianiem zakwasu, a w dniu pieczenia żona non stop lata do
enron - > @Gnojowisko3000: gratuluję hobby i efektów. Nie zwracaj uwagi na autystów z...

źródło: comment_1616887776Hx2FviNHC1rY1NgXA23Btm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Gnojowisko3000: To ja tylko dodam, że jak słuchasz autystów co mówią byś doliczał 20 zł do chleba, bo transport, piekarnia, magazyn, marza sklepu, marza producenta, marketing i inne gówno, to przypomnij sobie, że oni nie płacą 14 zł za 5 kg mąki, tylko kilkukrotnie mniej, bo kupują ją hurtowo po zanizonych cenach, a produkcja nie odbywa się ręcznie, tylko przez gigantyczne machiny pracujące 24/7, jeżeli chodzi o tani chleb ze
  • Odpowiedz
@Stulejman_Wspanialy: podsumuję Twoją wypowiedź dowcipem:

Płynie krokodyl rzeką, nagle patrzy a tam małpa łowi ryby ma moście. Myśli sobie: podpłynę do niej i zapytam czy ryby biorą i jak powie, że biorą to powiem jej "takiej głupiej małpie zawsze biorą" a jak powie, że nie biorą to powiem "takiej głupiej małpie to nigdy nie biorą".
Podpływa do mostu i pyta.
-Małpa, biorą?
a małpa
  • Odpowiedz