Wpis z mikrobloga

Ostatni mój post odnośnie pieczenia własnego chleba wywołał dość żwawą dyskusję, nazwano mnie nawet januszem za to że piekę swój chleb ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na zdjęciu po lewej kupiony dzisiaj chlebek żytni na zakwasie z kiełkami zbóż. Po prawej chleb żytni na zakwasie z kiełkami zbóż z własnego wypieku. Różnica w cenie 2,50. O wielkości i smaku nie wspomnę.

Jeśli jesteście chętni otrzymać pełen przepis na własny chleb na zakwasie od A do Z - zapraszam do plusowania, postaram się też zawołać.

#gotowanie #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #oszczedzanie
Gnojowisko3000 - Ostatni mój post odnośnie pieczenia własnego chleba wywołał dość żwa...

źródło: comment_1616866786DBK00ElBaKbIjmZAELj51S.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
@kinasato: 5 kg mąki żytniej 2000 kosztuje 14 zł. Z kilograma mąki robisz 3 chleby.

z 5 kilo robisz 15 chlebów - koszt mąki czyli głównego surowca 0,93 grosze. Wpisałem koszt własnego chleba na jakieś 3 zł a więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, prąd i AMORTYZACJA piecyka doliczona.
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: inaczej wyglądałaby cena Twojego wypieku gdybyś musiał z niego utrzymać dom, pracowników itd. Oczywiście może nie wyraziłem się jasno - bardziej tłumaczę czemu chleb sklepowy jest mniejszy, gorszej jakości, a przy tym droższy. Dla tego porównywanie nie ma sensu, ale jeśli masz czas i sprawia Ci to przyjemność to oczywiście trzymam kciuki za dalsze wypieki :)
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: i prąd/gaz, akurat to jest często największy koszt. Jak na początku pandemii piekłem wlasny chleb co 3 dni czyli wychodzi 10 bochenków na miesiąc to rachunek wzrósł mi o 50zł, czyli wychodzi dodatkowe 5zł na bochenek.
  • Odpowiedz
  • 3
@xylo4 na początku pandemii pewnie też więcej siedziałeś w domu, leciał tv/komputer itp. a jeśli dobrze pamiętam to na początku 2020 wjechały też podwyżki prądu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz