Wpis z mikrobloga

Mireczki. Czy jest na sali światowej sławy hydraulik?

Kupiłem u majfrendów takie ustrojstwo, co mierzy w locie temperaturę wody. Fajny gadżet, ale chce go zmodyfikować.

Z założenia trzeba go wpiąć w końcówkę prysznica (1/2 cala), ale zmniejsza mi ciśnienie wody i w sumie wolę na główną wylewkę. Kupiłem zatem nypel 3/4 - 1/2 cala i mufkę 1/2 - 3/4 cala.
Plan był że wykręcam sitko, wkręcam nypel 3/4 z redukcją do 1/2, na to nakręcam to ustrojstwo, potem mufka 1/2 i zwyżka na 3/4 i w mufkę wkręcam sitko/perlator.

No i co ? I taki wał. Problemem jest gwint. W sitku jest bardzo gęsty, a w nyplu/mufce standardowy. Macie pomysł jak to obejść?

P.S Z ciekawostek: maksymalna temperatura wody z sieci miejskiej w Kraków to 55* C (mignęło przez chwilę 55,5*C), idealna wg mnie temperatura do brania prysznica to 42*C, a gdy takową miałem i pralka zaczęła brać zimną - skoczyło o 7* na 49*C parząc mnie okrutnie.

#hydraulika i w sumie trochę #remontujzwykopem #diy
marcel_pijak - Mireczki. Czy jest na sali światowej sławy hydraulik?

Kupiłem u maj...

źródło: comment_1616792019ZVoIM0YBUgAchZevPyqR1v.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
@kawasoo: Tu nie trzeba majstra, bo wkręcić złącza to potrafię, skoro sobie sam calutkie mieszkanie ogarnąłem od A do Z. Bardziej tu chodzi o to, czy ktoś zna jakieś nietypowe patenty, złącza które mogę kupić - a skręcenie to już igraszka.
  • Odpowiedz
@kawasoo: To jutro może odpowiedzą :) Tak naprawdę potrzebuję albo nypla 3/4 z gęstym gwintem compatible z baterią, albo baterię ze standardowym gwintem, ale nie wiem czy takowe coś istnieje, stąd pytanie do fachowców.
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: bo to nie jest 3/4" tylko właśnie M24, tak jak napisali, taki jest gwint w perlatorach (znaczy, jeden z kilku spotykanych, zmierz najlepiej linijką, bo najczęściej są albo M24 albo M28)
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: a tak serio, to co to gówno robi poza wyświetlaniem temperatury? Odcina dopływ po przekroczeniu jakiejś temperatury lub chociaż włącza się jakiś alarm? Bo jak nie, to nie bardzo widzę sens montażu czegoś takiego, co dodatkowo nie upiększa też baterii. Bierzesz prysznic w goglach i non stop gapisz się w wyświetlacz, a jedną rękę masz stale na pokrętle, czy jak ma to uchronić przed poparzeniem przy nagłym poborze zimnej wody
  • Odpowiedz
@janznetu: Pokazuje temperaturę i to mi wystarcza. Jak leje wodę do wanny to nie muszę co chwilę sprawdzać palcem, czy dana temperatura będzie odpowiednia, tylko jak widzę te 41-43 to znaczy że będzie git. Owszem, jest to gadżet, ale właśnie o to mi chodziło.
  • Odpowiedz