Wpis z mikrobloga

@Siurczek: bump do lamp to akurat zwykły checker przeskalowany trochę. Gorzej było z bumpem do opon, znalazłem tylko jakąś niskoprofilówkę współczesną, ale lepsze takie niż żadne.
Na upartego można zawsze w jakimś gimpie samemu sobie podmalować
  • Odpowiedz
@Pan_Kielonek
Pokaż siatke i pokaż tzw clay ;)

Jak robilem jeszcze w 3ds maxie to niestety nie bylo zebry ani odpowiednika zeby podpatrzec sensownie przebieg refleksow, ale da rade troche to suplementowac zwyklymi materialami.
Standard material i manewrujesz specular / glossiness. Potem ogladasz bryłe i widać gdzie ucieka linia.
  • Odpowiedz
@Siurczek: @m4rcus: o nie, siatkowi faszyści xD
Nie chce mi się za bardzo ściągac wszystkich subdiv'ów które mam powłączane na editpoly, ale mogę przesłać to
@WyjmijKija: w branży standardem jest, że jedna klatka leci na farmie godzinę+. Ale to wieksza scena oczywiście, nie pojedynczy model. To się rendziło poniżej 20 minut.
@caribbean: widzę, że dalej na spokojnie podchodzisz do rozwoju kariery grafika ;)
Pan_Kielonek - @Siurczek: @m4rcus: o nie, siatkowi faszyści xD
Nie chce mi się za ba...

źródło: comment_1616754476hTDVh8aod8HSW1AMnbRJzd.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pan_Kielonek:
Jako, że już dawno nie robiłem to mogę machnąć się z niektórymi nazwami / moze już tego nie ma w 3ds maxie :p

Anyway, jak była gotowa bryła modelu, to brało sie mesh-smoth na 1 i ustawialo sztywnosc krawedzi (wszystkie ranty / przetloczenia). Taki obiekt konwertowałem na edit poly, ale był juz gęstszy. Dopiero w nim wycinalo się elementy jak drzwi czy maska. Dzięki temu model był o wiele
  • Odpowiedz
@Siurczek: ja sam podpatruje, bo też mi średnio to idzie :)
@WyjmijKija: na standardowych materiałach leci szybko, ale wrzuć jakieś które odbijają światło jak właśnie chrom i prędkość renderu spada drastycznie. No i tu są miliony poly w tej scenie
@m4rcus: wolę ciąć przed meshsmothem, daje to imo dużo większą kontrolę. Albo nie ciąć wcale tylko zrobić chamfer i extrud do środka krawędzi. Zależy od modelu.
  • Odpowiedz
@Pan_Kielonek: da się z automatu uprościć, żeby wyrenderował z mniejszą liczbą poly żeby zobaczyć efekt, który jest możliwy do zrobienia w 1ms? Porównuję bardziej do tego co widzę w grach, które renderują całą scenę w 5ms, która oczywiście jest znacznie prostsza, ale to co wspominam sprzed lat to na pewno nie było super złożone :)
  • Odpowiedz
@Rittel: robiłem tak jak miałem na blueprintach które dorwałem, które zresztą tez się różniły między sobą i trzeba było usredniać. Możliwe też, że wersje z różnych lat są różne.
@WyjmijKija: to działa inaczej. W viewporcie też mogę sobie obracać model realtime, ale renderer na samo sprawdzenie polygonów weźmie kilkanaście sekund zanim w ogóle zacznie coś robić. W grze masz już powypalane lightmapy, silnik tego nie przelicza na bieżąco
Pan_Kielonek - @Rittel: robiłem tak jak miałem na blueprintach które dorwałem, które ...

źródło: comment_1616756673DrcJCD1OA3mLsiSwCMvjl7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz