#grafika3d #tworczoscwlasna W ramach przerwy od tutoriali z Houdiniego odkurzyłem stary projekt. Poprawiłem parę błędów i domodelowałem brakujące walizki z tyłu. Wyszło całkiem średnio, może być :D Mercedes-Benz 300 SL z 1954 roku.
@Pan_Kielonek: baza już jest, to teraz shadery zrób, bo te metale i speci są za idealne. Środek jak lambertem pociągniety XD. Do tego zmień lightrig, bo nudne studio.
@Milosz_wiercimak: sprawdziłem sobie z tym zdjęciem nakładając jedno na drugie i to całkiem nieźle siedzi. Wersja z 58 juz ma inny tył. Są tez wersje z podłużnymi światłami jak ta
@Pan_Kielonek: właśnie muszę się zacząć streszczać bo coraz mniej podoba mi się sytuacja w pl xD A jak u Ciebie masz coś zdalnego teraz czy wybyłes gdzieś?
Oczywiście, że były różne wersje. Zaczynając od prototypu 300sl oraz wersji wyścigowej, poprzez kolejny prototyp które nie uczestniczył w wyścigach, potem gullwinga którego tu widzimy i po 1957 roadster
@KrotkiSzpic: ligting i shadery to nie moja działka, nigdy nie miałem do tego serca, a mam od uja rzeczy z hudego do przerobienia. To taki projekcik for fun dla oderwania się. Może kiedyś to do Mantry wciągnę, bo Max to u mnie już czysto hobbystycznie. Użyje tej fury kiedyś w symulacji jak ją będę czołgiem rozjeżdżać :D
@caribbean: covid mnie zatrzymał w PL, ale przy odrobinie szczęścia za
@Pan_Kielonek: ale w sensie że obostrzenia czy że nabyłeś droga podarowania od kogoś? Jak się czujesz z tym co Kanada o--------a z zasadami imigracyjnymi teraz?
@CzarnyBelzebub: a owszem, szczególnie, ze znalazłem taką stronę: https://www.niemoeller.de/en/300SL/300SL/B040/ gdzie są rozrysowane wszystkie części. No i rama z silnikiem będzie potrzebna, jak czołg będzie po nim przejeżdzał, żeby się sama blacha nie zapadła :] Ale to projekt na kiedyś @caribbean: skończył mi się kontrakt i zjechałem do Polski z myślą, ze na kilka miesięcy, żeby odpocząć a w międzyczasie znaleźć nową pracę, ale pojawił się Covid i wszystko
@Pan_Kielonek: oto chodzi że perspektywa, ja nie mówie o używaniu zdjęć jako rzutów 2d. Polecam Image Modeller, bo od tego się zaczyna. Z niego eksportujesz sobie zestaw punktów, na podstawie których potem budujesz model + masz kamery do ustawienia tła.
Mając odpowiednio dużo zdjęć możesz zrobić każdy model, i to lepiej niż z blueprintami, bo czesto foty mają o wieele wyższa rozdzielczość + detale nie nakładane na bluprinty.
W ramach przerwy od tutoriali z Houdiniego odkurzyłem stary projekt. Poprawiłem parę błędów i domodelowałem brakujące walizki z tyłu. Wyszło całkiem średnio, może być :D
Mercedes-Benz 300 SL z 1954 roku.
źródło: comment_16167359068fH2Ve3nnmGRV0WLit07E6.jpg
PobierzOczywiście, że były różne wersje. Zaczynając od prototypu 300sl oraz wersji wyścigowej, poprzez kolejny prototyp które nie uczestniczył w wyścigach, potem gullwinga którego tu widzimy i po 1957 roadster
@caribbean: covid mnie zatrzymał w PL, ale przy odrobinie szczęścia za
źródło: comment_1616758891Q0DsZJl4h7mHjFi5VaqDNt.jpg
Pobierz@caribbean: skończył mi się kontrakt i zjechałem do Polski z myślą, ze na kilka miesięcy, żeby odpocząć a w międzyczasie znaleźć nową pracę, ale pojawił się Covid i wszystko
ej potrzebuje się coś zapytać zaraz skrobne na priv
Mając odpowiednio dużo zdjęć możesz zrobić każdy model, i to lepiej niż z blueprintami, bo czesto foty mają o wieele wyższa rozdzielczość + detale nie nakładane na bluprinty.