Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #linux

Utknąłem trochę, mam skrypt w pythonie który się wyświetla jako okienko z przyciskiem do serwa, można wpisać wartość w stopniach i przestawić ramie, do tego mam kamerke noktowizyjną odpalaną w bashu raspivid i to razem chcę obsługiwać przez vnc zdalnie - wszystko śmiga a jakość streamu jest zadowalająca tylko jak odpalę obie rzeczy to podgląd obrazu zasłania mi wszystko i jest nadrzędny nad okienkiem pythona (pomimo iż daję mu zawsze na wierzchu.

Czy da się to jakoś pospawać żeby się wyświetliło razem lub odpalić w trybie kiosku? Inne opcje rasbiana mi niepotrzebne, do tego tylko status naładowania baterii dołożę, no utknąłem tu
  • 16
  • Odpowiedz
@pyzdek: Rasbiana mam - tak dokładnie, tylko problem polega na tym że raspivid jest nadrzędny dla reszty środowiska, nie można nic wyciągnąć na wierzch ani nie udaje mi się zmniejszyć tego okna żeby uchylić trochę pulpitu
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama:
1. Raspbian to system operacyjny, a nie środowisko graficzne. Środowisko graficzne to może być np. KDE, XFCE, Gnome, LXDE.
Skąd masz tego Raspbiana?

2. Jeżeli puszczasz sobie video z kamerki na pulpicie raspbiana i potem transmitujesz to przy pomocy vnc to masz bankowo stratę jakości obrazu, bo obraz jest podwójnie enkodowany (przez kamerkę i przez vnc). Na twoim miejscu szukałbym sposobu na bezpośrednie przesłanie obrazu z kamerki na PC
  • Odpowiedz
@pyzdek: Nie umiem zmniejszyć, jakbym to ograniczył do ćwiartki pulpitu to problem by zaginął na zawsze. Zmiana podziałki nie zmienia wielkości okna tylko pikseloze robi. Rozwiązanie pewnie będzie jakimś dziwnym trickiem na który jeszcze nie wpadłem, goglowanie po angielsku dokumentacji raspivida nie pomogło - albo robie jakiś błąd o którym nie wiem, może flipne pulpit w pion i się odsłoni pasek i troche miejsca na dole
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: no masz w tym linku co ci podesłałem, żeby spróbować odpalić raspivida z parametrem --preview x,y,w,h, czyli np.

raspivid --preview 0,0,300,300
x,y to pewnie położenie lewego górnego rogu okna
w,h to pewnie szerokość i wysokość w pikselach
Spróbuj poodpalać z różnymi cyferkami aż znajdziesz kombinację jaka ci pasuje.
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z ciekawości - to ma być komputer pokładowy na jakiś statek?
Ta kamerka noktowizyjna dobrze działa w ciemności? Wymaga doświetlenia lampą IR?
  • Odpowiedz