Aktywne Wpisy

cuks +7
Jakiś czas temu umówiłam się na pierwszą randkę z tindera z facetem, którym byłam oczarowana, zauroczona wręcz, byłam tak zestresowana na spotkaniu, że zabrakło mi śliny w gardle, po jakichś 20 minutach typ złapał mnie za rękę jakbyśmy byli małżeństwem z dziesięcioletnim stażem, później z uśmiechem chwycił mnie za nogę i zażartował żebym się rozluźniła, zamurowało mnie, wyszłam z baru w którym się umówiliśmy z pretekstem, że źle się czuję, płakałam całą

Pink_Floyd +6
#alkohol #alkoholizm #zdrowie #kiciochpyta
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,

Utknąłem trochę, mam skrypt w pythonie który się wyświetla jako okienko z przyciskiem do serwa, można wpisać wartość w stopniach i przestawić ramie, do tego mam kamerke noktowizyjną odpalaną w bashu raspivid i to razem chcę obsługiwać przez vnc zdalnie - wszystko śmiga a jakość streamu jest zadowalająca tylko jak odpalę obie rzeczy to podgląd obrazu zasłania mi wszystko i jest nadrzędny nad okienkiem pythona (pomimo iż daję mu zawsze na wierzchu.
Czy da się to jakoś pospawać żeby się wyświetliło razem lub odpalić w trybie kiosku? Inne opcje rasbiana mi niepotrzebne, do tego tylko status naładowania baterii dołożę, no utknąłem tu
BTW. Odpalasz podgląd z kamerki bezpośrednio w oknie na raspbianie i potem transmitujesz sobie na kompa przez vnc?
1. Raspbian to system operacyjny, a nie środowisko graficzne. Środowisko graficzne to może być np. KDE, XFCE, Gnome, LXDE.
Skąd masz tego Raspbiana?
2. Jeżeli puszczasz sobie video z kamerki na pulpicie raspbiana i potem transmitujesz to przy pomocy vnc to masz bankowo stratę jakości obrazu, bo obraz jest podwójnie enkodowany (przez kamerkę i przez vnc). Na twoim miejscu szukałbym sposobu na bezpośrednie przesłanie obrazu z kamerki na PC
To ma być obsługiwane zdalnie telefonem i generalnie działa oprócz tego że podgląd z kamery zasłania mi pulpit i nic się nie da zrobić bez zamknięcia go skrótem klawiaturowym.
Dokładnie mam openplottera (zwykły rasbian 64)
https://openplotter.readthedocs.io/en/latest/
ls /usr/bin/*sessionźródło: comment_1616161017pIYLDt4QDhC85bWGC2K3oS.jpg
Pobierzhttps://raspberrypi.stackexchange.com/questions/99234/show-usb-webcam-on-top-of-raspberry-webcam
Radzą tutaj żeby albo zmniejszyć okno tego rapsivida, albo użyć innej aplikacji do wyświetlania obrazu z kamerki.
źródło: comment_1616161120mTdZjhpw4FQFNp0w37s326.jpg
Pobierzźródło: comment_1616161154IJENQ7TDfGABZq96IGjYQG.jpg
Pobierzraspivid --preview 0,0,300,300x,y to pewnie położenie lewego górnego rogu okna
w,h to pewnie szerokość i wysokość w pikselach
Spróbuj poodpalać z różnymi cyferkami aż znajdziesz kombinację jaka ci pasuje.
Z ciekawości - to ma być komputer pokładowy na jakiś statek?
Ta kamerka noktowizyjna dobrze działa w ciemności? Wymaga doświetlenia lampą IR?