Wpis z mikrobloga

Wczoraj w gorących pojawił się wpis @Typowy_Janusz_z_brzuchem który próbuje wytłumaczyć jak to jest z ogłoszeniami o wynajmie mieszkania i on chce, żeby w ogłoszeniach pojawiała się rozpiska dokładnych kwot jakie masz płacić za mieszkanie. Wpisywanie całościowej kłoty jest złe bo dlaczego by tak robić.

Wcześniej w zeszłym roku mirki wyplusowały w gorące wpisy żeby podawać przy #wynajem #nieruchomosci kwotę całościową za mieszkanie bez rozpisek bo co to ich obchodzi.

To teraz na podstawie osoby wynajmującej mieszkanie. Ludzie NIE DZWONIĄ kompletnie jak wystawisz kwotę całościową bo nie łapie sie w filtry. A jak wystawisz tabelkę to i tak wtedy pojawiają się dwa kolejne typy:
- i tak będzie się pytał o opłaty jeszcze raz mimo, że je widzi
- i tak zapyta tylko czy internet w cenie i jaka jest cena wynajmu całościowa.

To nie JANUSZE tak wystawiają ogłoszenia tylko tak chce rynek. Wszyscy już się nauczyli, że szukają po jakiś niższych widełkach i potem czytaja jakie są dopłaty. Jak chcesz być uczciwy to i tak to nikogo nie obchodzi więc podziękujcie innym najemcom którym ten system się podoba.

Januszem nie jestem z obecnymi najemcami problemu nie mam i rozliczam się zgodnie ze zużyciem. Tylko parka wróciła z Anglii i rozumie jak to działa i dlaczego. Dwójka poprzednich wynajmujących płakała jak powiedziałem, że jest dopłata do zapłacenie przez ich zużycie wody.

#mieszkanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Darth_Gohan: to sa tlumaczenia w stylu handlarzy czemu kreca liczniki bo rynek nie chce wiekszych przebiegow xd wielkie ale tlumacz sie tak dalej. Calosciowy koszt jest uczciwszy bo pomysl on syuacji 2 mieszkania jedno w starym drugie w nowym bloku. To w nowym ma czesto czynsz nizszy o kilkaset zl i momo wyzszego odstepnego w nowym ceny dla najemcy beda porownywalne
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: ja nie zapłaciłem kiedyś za opłaty bo debil w umowie zrobił tak że 1200 wynajem i 200 opłaty. Potem chciał wyrównać opłaty z liczników ale w umowie nic o tym nie było więc go osralem a facet pewnie teraz już wie jak się przygotować
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Darth_Gohan: TBH trzeba zacząć podawać kwoty całościowe a Januszu co dają bez czynszu j---ć prądem i za rok dwa sytuacja się unormuje. Przecież to nie jest tak, że ludzie mają za dużo kasy i szukają mieszkań za 1500zl plus opłaty tylko mają 1500zl na wszystko.
  • Odpowiedz
@adrian260: Nie jestem handlarzem od aut i nie oszukuje nikogo stary. Jeszcze raz wytłumaczę:
Co mi z tego, że ja podam uczcciwe 2500 całość. Jak wszyscy filtrują do 2000 i sprawdzają potem opłaty? Nawet nikt nie zoabczy mieszkania i nikt do mnie nie zadzwoni. To nie jest auto, że ludzie będą szukać tego modelu w wyższych widełkach. Tutaj zanim dojdą do mojego mieszkania to p-------ą bo oprócz tego jeszcze CENTRUM
  • Odpowiedz
@gleorn: Śmieci też zależą bo możesz mieć włożone w czynsz. Wodę też możesz mieć rozliczaną przez spółdzielnię. Gaz / Elektro* / Internet+ewentualne TV faktycznie jesteś w stanie rozliczyć i podać*

O ile nie masz cyrku z elektro i taryfy gdzie prognozy masz raz na 3 miesiące albo pół roku. Też nie jesteś w stanie tego wyliczać co do grosza na niektórych taryfach. Gaz tez możesz mieć cyrki przy ich prognozach
  • Odpowiedz
  • 4
@Darth_Gohan: jak widac jestes jednym z tych, ktorzy nie zrozumieli sensu wpisu.
Od tego sa kurde te filtry i wyszukiwarka, zebym sobie mogl ustalić kwote zaporową i jezeli mam budzet miesięczny 2400 na mieszkanie to jak wpisuje w wyszukiwarce w max 2400 to nie chce ogladac mieszkan wystawionych za 2100(+200 miejsce parkingowe,150 komórka, 400zl czynsz do spółdzielni) i wychodzi z tego 2850.
Widzisz patologie sytuacji ze osoba szukajaca mieszkania nie moze sobie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Darth_Gohan: znaczy tu w sumie OLX spoko zrobiło, że jest opcja opłaty dodatkowe i tam powinno to wszystko ładować i dało by się przefiltrować jak trzeba.
  • Odpowiedz
@Typowy_Janusz_z_brzuchem: Stary to TY NIE ROZUMIESZ.

Ja byłem tym uczciwym i przez 2 tygodnie stałem z mieszkaniem i nikt nie dzwonił. Zrobiłem tak jak Janusze mieszkanie poszło pierwszego dnia. Mam być FRAJEREM bo ludzie chcą być goleni? Postaw się w sytuacji takiej jak moja. Co z tego, że będę jedynym sprawiedliwym jka nie zarobię.

Cena była uczciwa. Czynsz był podany całościowy, ale ciul ludzie wolą brać to od Janusza. Ja
  • Odpowiedz
  • 3
to sa tlumaczenia w stylu handlarzy czemu kreca liczniki bo rynek nie chce wiekszych przebiegow xd wielkie ale tlumacz sie tak dalej. Calosciowy koszt jest uczciwszy

@adrian260: bzdura. Po pierwsze to jeśli w ogłoszeniu masz napisane ile będą wynosic opłaty to nie ma w tym żadnej nieuczciwości. Najemca został o nich poinformowany. Porównanie do cofania licznika nietrafione.

Po drugie żaden portal nie nakazuje dawać ceny z opłatami i generalnie przyjęło
  • Odpowiedz
  • 3
@Typowy_Janusz_z_brzuchem: tyle że to o czym mówisz to powinno leżeć w gestii portalu tak jak @a231: pisze. Jeśli nie ma określone to jest dowolność. Na portalach ogłoszeniowych zazwyczaj podaje się cenę odstępnego a nie całego kosztu. Jak sprzedaje rower który trzeba odświeżyć to daje cenę jaką chce dostać za rower a nie tyle ile jeszcze kupującego wyniesie serwis. Kwestia filtrów to funkcjonalność strony i pretensje trzeba mieć przede
  • Odpowiedz