Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@pablo397: weź se chleba do tego kiełka, bez chleba się nie najesz
A w ogóle to czym taki słoik się różni od normalnego słoika oprócz kształtu?
  • Odpowiedz
@pablo397: wygląda fajnie, to działa tak, że po prostu wsypujesz ziarna kiełków do środka, zalewasz wodą/wylewasz i one rosną na tych resztkach wilgoci?

jak tak to super sprawa, potem praktycznie gotowe do jedzenia, tylko wyjąć ze słoiczka :3
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Catmmando: w zależności od kiełków - zalewasz je letnią wodą na kilka godzin, żeby napęczniała, zlewasz i potem pluczesz min. 4 razy dziennie, porządnie potrzachajac. Stawiasz w ciemnym, ciepłym miejscu. Po kilku dniach, wyciągasz, pluczesz, suszych trochę ręcznikiem papierowym, zamykasz do szklanego pojemnika na żywność i umieszczasz w lodówce. Masz porcje kiełków na kilka dni.

Nie wszystkie kiełki się nadają, niektóre wydzielają olej i mogą zapychać sitko.
  • Odpowiedz
@zielona_kulka: mi tylko raz kiełki padły, ale to chyba dlatego, że zapomniałam o przelewaniu i tak sobie stały i kisły. Generalnie przelewam wystudzoną, przegotowaną wodą i rosną jak szalone ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz