Wpis z mikrobloga

@thetwoo: Ale dodaj że ten zysk to ze sprzedaży swojego najważniejszego aktywa i tak naprawdę w przyszłości moga juz nic nie zarobić, na poziomie sprzedaży w 2020r. zarobili zaledwie 470 tys. PLN
  • Odpowiedz
@thetwoo 14,98zl... Jak ktoś chce teraz wchodzić to jest to dobra opcja na stratę podatkowa, duże odcięcie od kursu. Kupowałem po 28, sprzedałem po 15,9. Biorąc po uwagę podatek od dywidendy to w praktyce wyszedłem na 0 a teoretycznie mam stratę 40%. Tam jest mały ff, coś około 23-24%. Opteam w następnych latach nic nie zarobi, realna wartość tej spółki po sprzedaży córki czyli kury znoszącej złote jajka jest znikoma.
Dobre na
  • Odpowiedz
Kupowałem po 28, sprzedałem po 15,9. Biorąc po uwagę podatek od dywidendy to w praktyce wyszedłem na 0 a teoretycznie mam stratę 40%. Tam jest mały ff, coś około 23-24%

@MinimalMusic: i co ci to daje? Zakładając, że wartość wypłaconej dywidendy zmniejsza dokładnie o tyle samo wartość posiadanych przez ciebie akcji, to podatek który musisz zapłacić od dywidendy jest dokładnie taki sam jak podatek którego zapłacenia unikniesz dzięki tej poniesionej "stracie"
  • Odpowiedz
@ce666e427a policz dokładnie to co napisałem. Kupiłem po 28, sprzedałem po 15,9 i wziąłem dywidendę 14,98. Zaolzby że kupiłem 100 akcji po 28 (2800zl), sprzedałem po 15,9 (1590zl), wziąłem dywidendę 14,98 - 19% podatku (1498-284,62=1213,38zl). Łącznie wydałem 2800zl, odzyskałem 2803,38 czyli odliczając podatek jestem na 0 a na koncie maklerski mam stratę w wysokości 1210zl czyli 43% od 2800zl.
W bilansie pieniężnym jestem na 0 a mam wykazana stratę. Jak na innej
  • Odpowiedz
Kupiłem po 28, sprzedałem po 15,9 i wziąłem dywidendę 14,98

@MinimalMusic : ok czyli po prostu kurs akcji wzrósł bo po odcięciu dywidendy wynosił 13,02 (zakładając, że odcięcie było przy kursie 28). Równie dobrze mogło nie być tej dywidendy, kurs spółki wzrósłby do wartości 30,88 i wyszłoby punktu widzenia twoich zysków na to samo.
Z drugiej jednak strony kurs spółki mógł też spaść o te 2,88 zamiast wzrosnąć. Nie widzę w jaki
  • Odpowiedz
@dzbanek123 gdybym sprzedał po 13,02 to by tak było, kurs poszedł do góry. Na tym zarobiłem. Gdyby stało wszystko w miejscu to bez różnicy który podatek zapłacę, od dywidendy czy od zysku bo to ten sam podatek, zgadza się. Tylko ja napisałem co innego. Kupowałem akcje po info o dywidendzie, udało się wskoczyć jeszcze do jadącego pociągu. Rozmawiamy o kolejnej dywidendzie i dzisiaj jak ktoś chce ryzykować to może uda mu się
  • Odpowiedz
@MinimalMusic: po prostu mówisz, że należy liczyć na to, że po wypłacie dywidendy kurs spółki będzie nadal wzrastał. Lipna strategia, równie dobrze mogę powiedzieć kupujcie akcje Appla bo będą rosły. Taka sama szansa zarobienia.
  • Odpowiedz