Wpis z mikrobloga

W 11 tygodniu nie jest się człowiekiem, ale jest już gejem/lesbijką

@ImInLoveWithTheCoco: no to dlaczego kościółkowi tak mocno wciskają ludziom swoją pokrętną logikę? Śmieję się, bo sami błądzą w swojej głupocie, a ten obrazek to tylko uwidacznia.
  • Odpowiedz
@mojemirabelki: a jaka jest ta kościólkowa logika? Że człowiek powstaje wraz z poczęciem?
No to KK jak zawsze z rigczem

W świetle obecnej wiedzy nie ulega wątpliwości, że życie człowieka zostaje zapoczątkowane w następstwie połączenia się dwu komórek rozrodczych - gamet - żeńskiej i męskiej w postać komórki macierzystej zwanej zygotą, która o tej chwili zaczyna żyć własnym rytmem." (prof. dr hab. med. Maria Rybakowa, Komitet Rozwoju Człowieka Wydziału Nauk Medycznych PAN Warszawa-Kraków "Służba Życiu. Zeszyty Problemowe" nr 2/3/1999).

"Po zapłodnieniu, to jest zespoleniu się j---a komórki jajowej z jądrem plemnika (co następuje w jajowodzie, blisko jego ujścia od strony jajnika) powstaje całkowicie nowa, odbiegająca od genotypów rodzicielskich, odrębna jakość genetyczna - nowa osoba ludzka. Zestaw jej genów w komórkach somatycznych nie ulegnie już zmianie do końca życia." (prof. dr hab. Bolesław Suszka, biolog, pracownik
  • Odpowiedz
@ImInLoveWithTheCoco: śmieszny mnie cytowanie materiałów dotyczących zapłodnienia oraz podziału komórek ciała i dodawanie do tego emocjonalnego ładunku w postaci poczęcia, choć "moment poczęcia" nie używa się w biologii ani medycynie. Ba, nie można nawet mówić o przejawach świadomości, gdyż płód nawet nie ma wtedy wykształconego układu nerwowego.

https://naukowy.blog.polityka.pl/2021/02/20/moment-poczecia-godzina-po-godzinie/

Bartel H: Embriologia. Podręcznik dla studentów. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
Biesaga T: Elementy etyki lekarskiej. Medycyna Praktyczna, Kraków 2006
Szewczyk K:
  • Odpowiedz
@mojemirabelki: u mnie obrzucili jakimiś kulkami z farbą, a dwa inne popisali jakimś numerem telefonu i "j---ć pis" "żyj po swojemu" etc. Cieszy mnie taki widok, bo sam się szykowałem do tego, ale się bałem, że wyleci jakiś miłosierny katol z siekierą
  • Odpowiedz
@ImInLoveWithTheCoco:

"Szacunek dla nowego życia od samego poczęcia i uznanie dziecka za partnera w dialogu są bardzo ważne

Skoro szacunek dla życia jest taki ważny to czemu katolicy "zabijają" i jedzą rośliny? To też jest życie jak by nie patrzeć.
  • Odpowiedz