Aktywne Wpisy
ChlopoRobotnik2137 +1205
Oho przyszlo polecnie z samej gory od pana Tuska
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
oficjalniemartwa +580
User @Mega_Smieszek mnie zainspirował dziś memem o babciach.
Moja babcia, to działkowy anioł i na 87lvl:
- mieszka sama od 78r
- ogarnia sobie działkę sama
- hoduje na tej działce ropuchy żeby zjadały ślimaki (mają kryty basen
Moja babcia, to działkowy anioł i na 87lvl:
- mieszka sama od 78r
- ogarnia sobie działkę sama
- hoduje na tej działce ropuchy żeby zjadały ślimaki (mają kryty basen
Od razu w oczy rzucają się potężne obszary HII - to te czerwone obłoki zjonizowanego wodoru. W nich w bardzo szybkim tempie tworzą się nowe, gorące, niebieskie gwiazdy. Żyjąc wewnątrz NGC 2403 można podziwiać na niebie piękne, rozległe mgławice.
Oprócz tego w latach 1954, 2002 i 2004 zaobserwowano tam wybuchy jasnych supernowych. Jak sami widzicie sporo się w niej dzieje.
Obserwacje w zakresie fal radiowych pozwoliły ustalić, że gwiezdne wiatry z bardzo masywnych gwiazd oraz wybuchy supernowych #!$%@?ą chmury wodoru cząsteczkowego (HI) daleko poza obszar dysku galaktycznego. Jednak wodór ten po ostudzeniu wraca do dysku. Efekt ten nazywamy "galaktyczną fontanną". Ramiona galaktyki wirują z różną prędkością - na tą chwilę nie wiadomo dlaczego tak jest, choć może to sugerować obecność dużej ilości ciemnej materii.
To jedna z najbliższych nam galaktyk. Znajduje się około 8 milionów lat świetlnych od nas i należy do grupy galaktyk M 81 i M 82 z Wielkiej Niedźwiedzicy.
Amatorzy nocnych obserwacji uzbrojeni w duże lornetki i teleskopy w marcu mogą odnaleźć ją niemal w samym zenicie. Góruje około godziny 20:00. Jest względnie jasna - 8.2 magnitudo (jasność powierzchniowa 14.4 mag). W dużej lornetce, przy doskonałych warunkach nie zobaczymy niczego więcej poza delikatną mgiełką, dopiero 12-calowy teleskop pod ciemnym, przejrzystym niebem pozwoli nam na obserwację szczegółów tej galaktyki.
Obraz uzyskano z danych Hubble'a i Subaru Telescope, postprodukcją zajął się Robert Gendler.
#astrolife #kosmos #astronomia #gruparatowaniapoziomu #swiatnauki #ciekawostki
To że my w nocy mamy bardzo upośledzone widzenie kolorów to nie oznacza, że tych kolorów tam nie ma. W 16-calowym teleskopie już w wizualu całkiem sporo obiektów widać w kolorze (delikatne pastelowe barwy "zielono-niebieskie" ma Mgławica Oriona i większość mgławic planetarnych), a jak podłączam kamerkę lub aparat to wyraźnie widzę naturalne kolory