Wpis z mikrobloga

Hej,
jakiś czas temu przywiozłem sobie pamiątkę z Japonii - ręcznie kuty nóż. Używam go na co dzień i jestem z niego bardzo zadowolony, no może poza faktem, że trzeba bardzo o niego dbać, bo szybko rdzewieje...
Dziś podczas sprzątania znalazłem po nim pudełko a w nim karteczkę. Z tego co udało mi się ustalić translatorem jest to podziękowanie i opis jak dbać o nóż.
Czy jest na sali ktoś kto umie w japoński i pomógłby mi przetłumaczyć co dokładnie napisane jest na karteczce i co oznaczają te znaki wybite na ostrzu noża?
Z góry bardzo dziękuję!

/w komentarzu dokładne zdjęcie etykietki i noża.

#japonia #japonski #noze #noz #tlumaczenie
themarvin - Hej, 
jakiś czas temu przywiozłem sobie pamiątkę z Japonii - ręcznie kut...

źródło: comment_16150239733V2S8dveRZfMUP4lZP2RWw.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 2
@themarvin: translator Google:
Powitanie

Tym razem prosimy Cię o zakup i podniesienie na rachunku. Ta piankowa pałeczka jest wytwarzana z całą duszą unikalnymi ośmioma metodami kucia, które świecą w tradycji siedmiu lat.

Zrobiłem. Jesteśmy przekonani, że ręcznie robione produkty z pewnością spełnią Państwa oczekiwania i zademonstrują swoją ostrość. Proszę używać go przez
  • Odpowiedz
@themarvin: Noże ze stali węglowej, a taki pewnie masz, łatwo jest wyostrzyć na brzytwę ale szybko szarzeją lub rdzewieją w przeciwieństwie do nierdzewki typu np. VG10, którą ostrzy się trudno ale nóż długo pozostaje ostry.

Tak jak przetłumaczył ElektronikSupersonik, można przetrzeć oliwą (nie maszynową, na Boga, bo będzie j----o) albo nawet wystarczy przekroić kiełbasę aby zyskał ochronna warstwę.
Mam parę różnych ze stali karbonowej. Np. tani deba kupiony na targu
  • Odpowiedz
@themarvin: To nie męcz go na ostrzałce z Ikei bo go zachechłasz ( ͡º ͜ʖ͡º) Nawet taki kamień wodny za stówkę z hakiem, o gradacji 3000/8000 z alledrogo będzie lepszy. Oczywiście to "chińskie" 8000, ale jest w okolicy japońskiego 5000 i można już przyzwoicie naostrzyć nóż.
  • Odpowiedz