Wpis z mikrobloga

Chcecie łatwo się łączyć z waszym raspberry pi poprzez ssh? To wymyśliłem pewien sposób wystarczy zainstalować Windows Terminal z MS Store (który jest bardzo wygodny) i potem w settings/ustawieniach windows terminal dodać konfiguracje:
dokladnie to w sekcji profiles.list dodajecie coś podobnego:

{
"commandline": "ssh ubuntu@192.168.0.116",
"hidden": false,
"name": "Raspberry PI",
"colorScheme": "One Half Dark",
"icon": "C:\Users\niko\rasp.png"
},

Oczywiście zmieniacie adres ip / użytkownika i ściezke do ikonki jaką chcecie użyć ja akurat używam ubuntu server ale to bez różnicy.

#windows #programowanie
#raspberrypi #linux #informatyka
niko444 - Chcecie łatwo się łączyć z waszym raspberry pi poprzez ssh? To wymyśliłem p...

źródło: comment_1614980107ScMNFfJaxVb21z1rKeiVXt.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie pamietam nigdy adresu ip raspberry pi

@niko444: instalujesz avahi-daemon na pi a u siebie Apple Bonjour for Windows (serio to nie ściema) tam jest kilent mDns i jeżeli hostname raspberry to pi to ssh pi.local zrobi co trzeba. Ogólnie każdy program na Win zacznie rozumieć mDns nie tylko ssh.
  • Odpowiedz
@keton22: warto najpierw sprawdzić czy to już Ci przypadkiem nie działa bo obecnie większość routerów ma wbudowane avahi i maszyny w sieci widzą się po nazwach z końcówką .local (czasem inną np .lan albo .home - zależnie od routera).
  • Odpowiedz
  • 0
@niko444 no fajnie, tylko nie rozumiem gdzie tu jakieś ułatwienie choćby względem wspomnianego putty gdzie przecież też można sobie zapisać sesję pod konkretną nazwą.
Oczywiście Windows Terminal fajna rzecz bo można sobie cusomizowac i różne rzeczy ogarniać, ale akurat słaby przykład wybrałeś na jego "zareklamowanie".
  • Odpowiedz
  • 0
@Bleck: W Windows terminal masz gotowe motywy nie musisz wszystkiego zmieniać po kolei od razu lepsze kolory i czcionki, dodatkowo masz taby wiec wszystkie kilka połączeń masz w jednym oknie jak w przeglądarce nawet ikonę, do tego putty na dziwny prehistoryczny interfejs szczególnie przy zapisywaniu połączeń i ładowaniu
  • Odpowiedz