Wpis z mikrobloga

Jestem katolikiem wierzącym i praktykującym.
Moją wiarę rzymskokatolicką biorę w całości. Nie mam z tym absolutnie żadnego problemu.

Tęczowa Matka Boża mnie zasmuciła i wkurzyła jednocześnie. Nie jest dobrze kiedy osoby domagające się tolerancji i szacunku nie potrafią zacząć od siebie. Wielokrotnie nawet tutaj pod tagiem #bekazkatoli dawano sobie upust. I to naprawdę na najświętszych osobach i obiektach kultu.
Wydaje mi się jednak, że niepotrzebne a nawet szkodliwe jest wytaczanie spraw sądowych w oparciu o art. 196 Kodeksu Karnego. Sądzę, że Kościół Katolicki robi szkodę zarówno sobie jak i szeroko pojętym uczuciom religijnym. Myślę, że Matka Boża i sam Bóg nie muszą być chronieni przez jakiekolwiek prawodawstwo świeckie. Poza prawem do swodobego wyznawania i praktykowania religii,ale to raczej dotyczy praktykujących wiarę. Nie podoba mi się festiwal świętego oburzenia na orzeczenie Sądu Rejonowego w Płocku z 3 marca 2021 ze strony kościelnej.

Czy zatem teraz będziemy ścigać, wytaczać procesy każdemu, kto pozwoli sobie robić bekę z czegoś lub kogoś, co nie jest dla niego święte? Bez sensu. Zamiast zająć się realnymi problemami, praktykowaniem miłosierdzia i ekspiacją za grzechy swoje i całego świata, księża i katoliccy aktywiści spotykać się będą z ludźmi ich atakującymi na salch sądowych? Bez sensu.

Moim zdaniem katolicyzm, Pismo Święte, Jezus Chrystus i Matka Boża są o wiele ciekawszymi rzeczywistościami, o których można mówić i ich bronić poza salą rozpraw. W życiu codziennym, zawodowym, duszpasterskim.

W takimi apelami, oświadczeniami i niezgadzaniu się z orzeczeniem sądu, robimy sobie, jako katolicy, więcej szkody niż dobrego moglibyśmy skupiając się na tym, o co prosił Jezus Chrystus.

A jeśli się mylę, proszę wykazać mi moją ignorancję i brak wiary. Amen.

#oswiadczenie #katolicyzm #mikromodlitwa
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieMamNicDoDodania Ale te ataki nie są skierowane przeciwko takim ja Ty.

Problemem jest kościół jako organizacja i pasożytujący na społeczeństwie kler. Dopóki te gnidy są finansowane z publicznych pieniędzy trzeba na nich pluć ile wlezie.
  • Odpowiedz
Nie jest dobrze kiedy osoby domagające się tolerancji i szacunku nie potrafią zacząć od siebie. Wielokrotnie nawet tutaj pod tagiem #bekazkatoli dawano sobie upust. I to naprawdę na najświętszych osobach i obiektach kultu.

@NieMamNicDoDodania: Ja rozumiem, że cenzopapy można nazwać dawaniem sobie upustu, ale co złego jest w tęczowej Matce Boskiej? Flaga lbgt nie jest obraźliwa, a już na pewno nie dla ludzi, którzy zrobili ten obrazek
  • Odpowiedz
Tęczowa Matka Boża mnie zasmuciła i wkurzyła jednocześnie.

@NieMamNicDoDodania: A to dlaczego?
Twoi koledzy niszczą życie ludzi, którzy nic im nie robią. Ta matka boska by tak nie robiła. Dodanie symboliki lgbt matce boskiej nie ma jej obrazić. Czemu matka boska nie może kochać gejów? Co tam może smucić i wkurzać? Chyba tylko to, że wam to nie pasuje.

Dla was święte jest to co wam się podoba a nie matka boska
  • Odpowiedz
@dididida o wszystkim nie napiszę. Trudne to jest. A tęczowa Matka Boska nie jest ok. Celem była prowokacja, a może i profanacja. Pismo Święte wprost sprzeciwia się aktom homoseksualnym. A dodatkowo domalownie tęczy do obiektu szczególnego kultu w Polsce na pewno miało wkurzyć katoli. U tak się stało.
  • Odpowiedz
@NieMamNicDoDodania: to na co się wkurzacie nie ma znaczenia. Tęcza nie obraża i nie znieważa - czepiasz się bo nie lubisz osób lgbt. To ty masz negatywne emocje. Idź walczyć z cenzopapami (jeśli są nieprawdziwe).
Nawet jakby celem była prowokacja, ale do refleksji - czemu ciągle mówiąc o miłości do innych odbieracie innym prawo do miłości, życia i zbawienia?
LGBT nikogo nie wyklucza, wy tak. Nie kierujecie się miłosierdziem, tylko
  • Odpowiedz
@NieMamNicDoDodania: A ja sądzę, że osoby dopuszczające się profanacji powinny zostać ukarane.
Niech sobie noszą tęczowe transparenty, ale od naszych świętości wara.

Żeby się potem nie zdziwili, że jakiś kibol, który uważa się za obrońcę cywilizacji da w mordę osobie z tęczową torbą. "To jest wojna" i działa to w obie strony.

@welin: Czy na tym obrazku widzisz symbol używany przez pederastów? Bo ja nie.
  • Odpowiedz
@dididida nikomu niczego nie odbieram. Z tego co wiem, akty homoseksualne nie są zakazane w PL i nikt się tego nie domaga. Kościół też. Natomiast nahalna promocja tych środowisk jest zła. Tak samo mówicie Wy, kiedy Kościół Katolicki pcha się do zakamarków, do których nie powinien. W myśl zasady oddać Bogu co boskie a Cesarzowi co cesarskie.
  • Odpowiedz
@welin chyba nie muszę tłumaczyć, że tęcza pojawia się choćby w Księdze Rodzaju jako symbol przymierza Boga z człowiekiem. I nie to symbol ideologii
A tutaj mieliśmy do czynienia z włączeniem wizerunku dla katolików świętego z idelogią wrogo nastawioną do chrześcijaństwa. Co do tego nie ma wątpliwości
  • Odpowiedz
@NieMamNicDoDodania: ale to stworzyli między innymi katolicy, chrześcijanie, którzy są prześladowani przez własną religię za to jacy się urodzili, więc chcieli przypomnieć na czym polega miłosierdzie. Wrogo nastawieni do czego? Do miłości do bliźniego?
  • Odpowiedz