Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
#warthunder

Grałem długo Niemcami, grałem Muryką, grałem Brytolami, ale bardzo mało ruskimi w RB, Japonią prawie w ogóle (jakieś eventy, a tak yo arcade, bo to za wolne na RB:) ) i odkąd z Bf-109, Fw 190, Spitfire'ów, Corsairów, Beercanów etc. przesiadłem się w Jaka-3P i A7M2 (ale dotyczy to w pewnym stopniu też serii A6M), to zupełnie inna przyjemność z gry.

Czemu? Ano dlatego, że obu nie dotyczą typowe problemy "normalnych" samolotów.
Weźmy A7M2 - praktycznie nikt poza amerykańskim A6M2 nie skręca lepiej od ciebie, jesteś dobrze uzbrojony, przyzwoicie przyspieszasz i dobrze nurkujesz, za to twoja prędkość jest do bani, więc...

...nawet nie próbujesz uciekać, tylko kosisz ludzi, którzy wierzą, że mogą z tobą skręcać, albo za mocno wpakują się w czołówkę, spudłują i nie mają dośc prędkości, by uciec. Uszkodzili cię? Trudno, walczysz dalej, bo i tak nie uciekniesz, więc często rozwala się wrogów wierzących, że osłabiony jesteś łatwą ofiarą...

...a tu lipa, nadal wchodzisz im na ogon.

G------a drużyna? Trudno, zawsze prawie znajdą się wrogowie chętni na walkę manewrową.

Innymi słowy - ten samolot to podatek od głupoty drużyny przeciwnej i działa niemal zawsze. Jego ataku da się uniknąć, ale wtedy robi się nawrót i odstrzeliwuje cwaniakowi dupsko. Pełen relaks.

Jak-3P - podobnie. Tylko niektóre Spitfire'y i japońce skręcają lepiej, ale jak ktoś skręca lepiej, to ty masz od niego lepszą prędkośćć i przyspieszenie niemal zawsze (oczywiście do 4500m, ale wyżej nie ma sensu latać zwykle). Realna wada? Do d--y nurkuje, bo się przy chyba 685 rozpada, więc jak wróg leci szybciej, to wyrównujemy i gonimy go nurkując powoli, jak to duża mapa, to dorwiemy go przed bazą, jak nie - to trudno się mówi, ot dostanie łomot za 5 minut.

Tak czy owak, znów - relaks. Bf 109 czy Fw 190 co do zasady zjadamy na śniadanie, nawiać nam może D9 i w sumie tyle, ale nawiać, bo wygrać walkę w D9 z Jakiem 3P ciężko, bo ruskie bydlę manewruje 100 razy lepiej.

I znów to podatek od głupoty. Niemcy, Murykanie, pracownict IKEA próbują skręcać i dostają po dupie, Brytole nas zwykle nawet nie doganiają, poza klocami typu Typhoon i Tempest, które wymanewrowujemy z palcem w dupie (Typhoon dobrze skręca, ale lotki to ma niepełnosprawne), a nasze 3 działka w nosie pozwalają ładnie strącać Spitfire'y, jeśli jakiś koniecznie chce na czołówkę. Z Włochami hak dotąd też 0 problemów.

Powyższe piszę z perspektywy gracza, który strzela dość dobrze, ale do manewrów nie podchodzi zbyt świadomie. Rozumiem prędkość i energię, ale jak w Fw-190 mnie goni np. Corsair, czy Typhoon, to spier... do swoich lub na lotnisko., bo wiem, że nie skręcam lepiej, a bardziej złożone taktyki są poza moim zasięgiem.

Podsumowując, jak ktoś chce:
- dobrze się bawić
- nie frustrować się, że im Spitfire 5. raz z rzędu s--------ł z celownika w czasie BnZ i znowu strzela nam po dupci z 700m, bo coraz mniejszą mamy jakimś cudem przewagę energii w Fw 190, a nadal nie możemy za typem nadążyć, gdy robi unik
- nie być w dupie, ilekroć ktokolwiek jest za nami, a nie mamy jak nawrócić na czołówkę

to polecam A7M2 i Jak-3 i 3P.
A czemu nie Spitfire? Bo te wszystkie dzbany ginące walcząc z A7M2, La-7 czy Jakami, będą w naszej drużynie jakimś cudem. Nie wiem, dla mnie Spitfire nie działa, zbyt źle się zachowuje przy dużych prędkościach, za często jest się też priorytetowym celem - amerykański premium spitfire to gwarancja, że każdy wspinający się Bf 109 urządzi sobie na nas polowanie.
A Jaka czy A7 większość ma w dupie jakimś cudem.
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groovyK: A J2M to nie taki trochę bieda-ławoczkin/Fw-190?
Czym on się właściwie charakteryzuje? Nie wygląda na bardzo szybki, uzbrojenie też jakieś dziwaczne... Tym też nie latałem, bo jak robiłem to drzewko, to J2M jeszcze nie było, a ostatnio odblokowywałem tylko A7M2 i A6M5.
  • Odpowiedz
@groovyK: No dobra, a jakie ma konkretnie przewagi nad typowymi przeciwnikami?
Nie lubię boleśnie odkrywać, że jednak P-47 skręca lepiej i przewalić 1 na 1 z ostatnim wrogim samolotem :P
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pantokrator: dobra szybkość wspinania, dobre uzbrojenie, jest w miarę szybki, sprawdza się na wysokościach, może się zbytnio blokuje i nie jest zwrotny jak inne japońskie samoloty, ale daje radę, i tak już grasz tym drzewkiem to zawsze możesz sobie kupić i sprawdzić jak Ci się nimi lata xD
  • Odpowiedz
@groovyK: To inaczej - nie mam żadnego odblokowanego i teraz:
- walić w J2M2 na 4.3
- walić w J2M3 na 5.3

One się czymś poza uzbrojeniem różnią?

Bo prędkość maksymalną mają do d--y... :P
  • Odpowiedz