Aktywne Wpisy
ElectroNICK +67
Mam w pracy nowego kolegę z Turcji, wierzy w Allaha. Codziennie się modli na tej macie na podłodze itp. No i w kiblu pojawiła się butelka. Myślałem że to śmieć to wywaliłem. A on podchodzi do mnie i się pyta czy to ja wywaliłem butelkę, oczywiście powiedziałem ze tak bo to śmieć. A on mi tłumaczy że tą butelką podmywa sobie dupę bo inaczej ma sklejone poślady xD Także jak macie w

NAIZDUP 0
Panowie/Panie czego używacie do smarowania pach żeby nie śmierdziało. Ja używam żelu Gillette w sztyfcie i zawsze ubrudze tym koszule bez względu na to czy posmaruje pachy przed czy po założeniu koszuli i jakoś zawsze dotkne koszule. Może jest jakiś skuteczny spray albo coś co nie brudzi. Nie wiem już sam co robić
#mezczyzna #niebieskiepaski #rozowepaski #higiena #pytanie
#mezczyzna #niebieskiepaski #rozowepaski #higiena #pytanie

Mam w excelu dane jak poniżej, ale nie są to tabele. Jak zrobić za pomocą wyszukaj pionowo czy czegoś innego, aby rekord "dostawa" po znalezieniu w dużej tabeli nie pojawił się tam ponownie. Ten rekord występuje w małej tabeli TYLKO RAZ i może dopasować się TYLKO RAZ przy dowolnym odbiorcy w dużej tabeli. Chodzi o to, aby po przeprowadzeniu konsolidacji, dostawa się nie powtórzyła, bo wówczas źle się policzy.
Wiem, że mogę dostawić dostawę już po konsolidacji na końcu tabeli, ale to nie rozwiązanie dla mnie - duża tabela jest aktualizowana automatycznie, kolejność danych musi być zachowana jak na obrazku.
źródło: comment_16146278454AVZpEmBsikx9s9KVfupzE.jpg
Pobierz@brak_nicku
Czy chodzi aby wynikiem w kolumnie D było:
@brak_nicku - widzisz, kolega mnie zrozumiał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Formuła dla komórki D2 i potem przeciągasz do końca.
=IF(COUNTIF($B$1:B1;B2)>0;0;XLOOKUP(B2;$I$2:$I$5;$J$2:$J$5))
xlookup można zamienić na vlookup. Jeśli tabela będzie miała ponad kilka tysięcy rekordów to będzie to wolne.
Mowiac duza tabela to ta, jaka jest po lewej, max 200 wierszy. Fakt - kolumna B nie jest zawsze posortowana, taki przyklad tu podalem, ale z tym sie moze uda jeszcze cos zrobic. Podejrzewam, ze ww wzor formuly jest do posortowanej kolumny B -tak ?
Wybiera dostawę zawsze do pierwszego znalezionego.