Wpis z mikrobloga

Wchodząc do apteki zazwyczaj widzi się osobę w białym fartuchu stojącą przy okienku i sprzedającą leki, suplementy diety oraz inne produkty. Ale czy to jedyne zajęcie farmaceuty w aptece?

Oczywiście, że nie!

Często można spotkać się ze zdaniem, że farmaceuci to sprzedawcy. Z jednej strony, można się dziwić, jak ludzie mogą nie wiedzieć, że aptekarze zajmują się jeszcze innymi rzeczami. Natomiast patrząc na to z drugiej strony, to przecież skąd mieliby to wiedzieć...

Farmaceuci stoją za kasą i sprzedają - nie da się temu zaprzeczyć. Przecież nie można tak po prostu dać pacjentom leków czy innych produktów aptecznych. Sprzedaż musi zostać zafiskalizowana, a leki na receptę dodatkowo zeskanowane czytnikiem kodów 2D. To jeden z obowiązków zawodowych, ale tylko jeden z wielu innych obowiązków.

Poza sprzedażą i realizacją recept farmaceuci:

- Udzielają fachowych porad

- Sprawdzają czy przepisane leki nie wchodzą ze sobą w interakcje – to ostatni moment na zareagowanie

- Sporządzają leki recepturowe (dla ludzi i zwierząt), dzięki czemu farmakoterapia może zostać zindywidualizowana

- Wystawiają recepty (od kwietnia ubiegłego roku również pro auctore i pro familiae) - to chyba najbardziej zostało docenione w czasach pandemii, gdy kontakt z lekarzem został znacznie utrudniony

- Sprawdzają, czy recepty zostały prawidłowo zrealizowane przez innych pracowników apteki

- Realizują zlecenia na wyroby medyczne

- Zamawiają leki i dbają o ich prawidłowe przechowywanie

- Przyjmują oraz wystawiają faktury

- Zgłaszają zwroty i reklamacje

- Wspólnie z lekarzami starają się wymyślić najlepsze rozwiązania terapeutyczne dla pacjentów

Jak widzicie, jest tego całkiem sporo. Mam nadzieję, że już niedługo do tej listy będzie można dopisać wykonywanie szczepień oraz przeprowadzanie przeglądów lekowych ()

Więcej o farmacji, medycynie i zdrowiu na instagramie: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/?hl=pl

#farmacja #apteka #leki #zdrowie #medycyna #gruparatowaniapoziomu
dwa_fartuchy - Wchodząc do apteki zazwyczaj widzi się osobę w białym fartuchu stojącą...

źródło: comment_1614456472HF1oBxq8XfJSaN3jvJ2xmZ.jpg

Pobierz
  • 131
  • Odpowiedz
@dwa__fartuchy dla mnie to taka bezcelowa informacja bez żadnej wartości! Co to zmieni że w ktoś się w końcu dowie więcej o pracy farmaceuty? Nic, chyba że ktoś studiuje farmację itp. (Chociaż w tym wypadku jest to coś co raczej zniechęca ludzi do tego zawodu!) Wprowadzasz jakiś nikomu niepotrzebny chaos! ()
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dzieci_z_Choroszczy:

Czy fermaceuci z tego powodu są jakoś dyskryminowani przez społeczeństwo z tego powodu!?

Nie wiem, nie jestem farmaceutą ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz