Aktywne Wpisy
AnalnyNiszczyciel +1669
Zaspałeś na samolot, ale masz szansę zdążyć. Wybiegasz z domu i łapiesz momentalnie taksówkę z ulicy. Ostatnia liczba po zaplusowaniu powie ci, kim jest taksówkarz.
1 - Krzysztof Kononowicz
2 - Tomasz Hajto
3 - Lewis Hamilton
4 - Rysiek z klanu
5 - Jaś fasola
6 - Dominic Toretto
7 - Kubica
8 - Elżbieta Kozidrak
9 - Robert N. „Frog”
0 - Colin McRae
#glupiewykopowezabawy #heheszki
1 - Krzysztof Kononowicz
2 - Tomasz Hajto
3 - Lewis Hamilton
4 - Rysiek z klanu
5 - Jaś fasola
6 - Dominic Toretto
7 - Kubica
8 - Elżbieta Kozidrak
9 - Robert N. „Frog”
0 - Colin McRae
#glupiewykopowezabawy #heheszki
WielkiNos +420
Pani wiceminister odwiedziła więzienie kobiece na Grochowie i tak ją poruszyło, że kobiety, które się tam znalazły z powodu popełnienia przestępstwa przebywają w takich samych warunkach co mężczyźni, którzy popełnili podobne przestępstwa, że teraz nie może spać po nocach zastanawiając się czy więzienie nie jest dla kobiet zbyt uciążliwe.
#pieklokobiet #bekazlewactwa #wiezienie #dyskryminacjamezczyzn #rownouprawnienie
Po co przy wjazdach na autostrady są znaki A-7 "ustąp pierwszeństwa", skoro linia ciągła uniemożliwia bezpośredni wjazd na inny pas niż skrajny (włączeniowy), a potem zmieniając pas już za skrzyżowaniem i tak trzeba ustąpić pierwszeństwa?
Czy ten znak cokolwiek zmienia? Czy po prostu jest jako dodatkowe zabezpieczenie po to, żeby na przykład jak śnieg zasypie znaki poziome (ciągłą linię), nikt nie tłumaczył się, że to przecież równorzędne i wjeżdżając z prawej miał pierwszeństwo?
#polskiedrogi #prawojazdy
Komentarz usunięty przez autora
Jest tak jak piszesz.
Formalnie jest to skrzyżowanie ( bo skrzyżowanie to nie tylko przecięcie, ale też połączenie dwóch dróg tak jak w takich przypadkach). Co prawda bezkolizyjne, ale ta bezkolizyjność wynika tylko i wyłącznie z oznakowania poziomego - linia ciągła, powierzchnia wyłączona.
Ale jak słusznie zauważasz przy intensywnym opadzie śniegu znaków poziomych nie widać, a więc bez znaku A-7, jakkolwiek absurdalnie to zabrzmi, samochód wjeżdżający w tym miejscu jest
Niby jak, skoro jadący swoim pasem ma pierwszeństwo?
@tomasztomasz1234
IMHO właśnie po to. Ale
ciekawe czyją winę ustaliła by policja w przypadku zderzenia bo wg mnie, ta linia trójkącików nie ma żadnej mocy sprawczej i nie trzeba tam ustępować pierwszeństwa tym z lewego pasa
wiem, o co chodziło organizatorowi ruchu, ale nie osiągnął chyba tego o co chodziło, a jedyny sposób na zmianę pierwszeństwa w tym miejscu (i wielu podobnych) jest oddzielenie ciągłą lewego pasa i
Też uważam, że jeżeli chciał taki efekt osiągnąć to powinien coś takiego zastosować. Jednak jestem pewien, że w przypadku kolizji winny byłby ten wjeżdżający z podporządkowanej. Nasze sądy nie traktują przepisów po równo.
Tu jest inne miejsce, gdzie takie coś występuje i wjeżdżający na rondo ustępują pierwszeństwo.
https://www.google.pl/maps/@52.2349626,21.0379637,3a,49.9y,359.32h,81.57t/data=!3m7!1e1!3m5!1sOFmNcqXWRurBe5RUsIf6Pw!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DOFmNcqXWRurBe5RUsIf6Pw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D357.04358%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192
Choć nie zawsze, co kiedyś wrzucałem na mikro kompilacji, na której uwieczniłem sytuacje, gdy udało mi się uniknąć wypadków. Generalnie jak się