Aktywne Wpisy

Duza-fajka +146
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada

Prawda jest taka że
Skopiuj link
Skopiuj link

Wykop.pl
Po co przy wjazdach na autostrady są znaki A-7 "ustąp pierwszeństwa", skoro linia ciągła uniemożliwia bezpośredni wjazd na inny pas niż skrajny (włączeniowy), a potem zmieniając pas już za skrzyżowaniem i tak trzeba ustąpić pierwszeństwa?
Czy ten znak cokolwiek zmienia? Czy po prostu jest jako dodatkowe zabezpieczenie po to, żeby na przykład jak śnieg zasypie znaki poziome (ciągłą linię), nikt nie tłumaczył się, że to przecież równorzędne i wjeżdżając z prawej miał pierwszeństwo?
#polskiedrogi #prawojazdy
źródło: comment_1614284083EttaMCgaI7I8keS5DBKNb5.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Jest tak jak piszesz.
Formalnie jest to skrzyżowanie ( bo skrzyżowanie to nie tylko przecięcie, ale też połączenie dwóch dróg tak jak w takich przypadkach). Co prawda bezkolizyjne, ale ta bezkolizyjność wynika tylko i wyłącznie z oznakowania poziomego - linia ciągła, powierzchnia
Niby jak, skoro jadący swoim pasem ma
ciekawe czyją winę ustaliła by policja w przypadku zderzenia bo wg mnie, ta linia trójkącików nie ma żadnej mocy sprawczej i nie trzeba tam ustępować pierwszeństwa tym z lewego pasa
wiem, o co chodziło organizatorowi ruchu, ale nie osiągnął chyba tego o co chodziło, a jedyny sposób na zmianę pierwszeństwa w tym miejscu (i wielu podobnych) jest oddzielenie ciągłą lewego pasa
źródło: comment_1614290445jA4iW86R96cztyx0recpBq.jpg
PobierzTeż uważam, że jeżeli chciał taki efekt osiągnąć to powinien coś takiego zastosować. Jednak jestem pewien, że w przypadku kolizji winny byłby ten wjeżdżający z podporządkowanej. Nasze sądy nie traktują przepisów po równo.
Tu jest inne miejsce, gdzie takie coś występuje i wjeżdżający na rondo ustępują pierwszeństwo.
https://www.google.pl/maps/@52.2349626,21.0379637,3a,49.9y,359.32h,81.57t/data=!3m7!1e1!3m5!1sOFmNcqXWRurBe5RUsIf6Pw!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DOFmNcqXWRurBe5RUsIf6Pw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D357.04358%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192
Choć nie zawsze, co kiedyś wrzucałem na mikro kompilacji, na której uwieczniłem sytuacje, gdy udało mi się uniknąć wypadków. Generalnie jak