Aktywne Wpisy
Djuk94 +62
Dlaczego ostatnio tak wszyscy eksperci nawołują, że będzie wojna, podczas gdy Rosja ma jak na razie problem z zajmowaniem miast na Ukrainie? Widzę, że ten sam spektakl, co z ekspertami od AI, którzy rok temu nawoływali, że za pół roku, a może nawet w ciągu paru miesięcy czeka nas wielki przełom, świat nie do poznania! I ugasło. Nie sądzę, że wojna z Rosją nam grozi w tym dziesięcioleciu po tym, co pokazują
Helonzy +1
Mirki, pożalę się...
W ubiegłym roku z okazji rocznicy ślubu postanowiłem zorganizować wyjątkową niespodziankę dla mojej żony - romantyczną podróż do Paryża. Wydawało się to idealnym sposobem na ożywienie naszego związku i stworzenie niezapomnianych wspomnień. Gdy w końcu pokazałem jej bilety lotnicze, była zachwycona. Jednakże atmosfera radości szybko uległa zmianie, gdy dowiedziała się, że wybrałem opcję ekonomiczną, zamiast komfortowej klasy biznesowej. Niestety, próba oszczędności na biletach lotniczych skończyła się teraz koniecznością siedzenia
W ubiegłym roku z okazji rocznicy ślubu postanowiłem zorganizować wyjątkową niespodziankę dla mojej żony - romantyczną podróż do Paryża. Wydawało się to idealnym sposobem na ożywienie naszego związku i stworzenie niezapomnianych wspomnień. Gdy w końcu pokazałem jej bilety lotnicze, była zachwycona. Jednakże atmosfera radości szybko uległa zmianie, gdy dowiedziała się, że wybrałem opcję ekonomiczną, zamiast komfortowej klasy biznesowej. Niestety, próba oszczędności na biletach lotniczych skończyła się teraz koniecznością siedzenia
Babcia ma kotkę, lat 8. Kicia to dachowiec, lecz ze względu na to, że była trzymana cały czas w domu i głównie spędzała czas sam na sam z babcią jest trochę dzika. Boi się obcych, "fuczy" i ewidentnie swoją postawą wykazuje brak chęci nawiązania relacji z innymi osobami niż Babcia. Była do niej bardzo przywiązana.
Niestety Babcia zmarła w niedzielę w szpitalu. Kotkę przejęli dziś moi rodzice, którzy obiecali babci zaopiekowanie się nią. Oddanie do schroniska czy uśpienie nie wchodzi w grę.
Czy macie może jakieś porady w jaki sposób możemy pomóc kotce w zaaklimatyzowaniu się w nowym środowisku? Jakieś zabawy, czy może nagrody jedzeniowe? Wcześniej rodzice mieli kotkę przez 21 lat, ale była zupełnie inna z charakteru. Będę wdzięczny za pomoc :)
#kot #koty #weterynaria #pytaniedoeksperta
Kot sam wybierze czas kiedy się zbliży do domowników.
A klimatyzowanie go na siłę będzie dodatkowo. Sprawiać mu traumę i stres. Sama zmiana miejsca już dla kota jest dużym wyzwaniem
@danielp87
Dzięki za odpowiedzi. Myślę że na początek damy kici czas, jeżeli sytuacja się nie zmieni w ciągu kilku tygodni to będziemy szukać jakiegoś behawiorysty zwierzęcego
@EnderWiggin opcja raczej odpada, mama widzi w niej cząstkę swojej zmarłej mamy więc na pewno zostanie w rodzinie. Ale dzięki za chęci :)
@E_li_mi_nator spokojnie, rodzice mieszkają w bloku, poprzednia próbowała wiać parę razy ale rodzice mieli jakieś patenty na ucieczki
1. Kotka wysterylizowana?
2. Feliway i inne kocie feromony mogą dużo pomóc.
3. Tak jak piszą poprzednicy - nie tykać. Albo się bardziej oswoi, albo znikające żarcie z miski i kupy w kuwecie będą jedynymi objawami, że masz kota ( ͡° ͜ʖ ͡°)