Wpis z mikrobloga

Mamy na Mirko jakiegoś #weterynarz ?
Babcia ma kotkę, lat 8. Kicia to dachowiec, lecz ze względu na to, że była trzymana cały czas w domu i głównie spędzała czas sam na sam z babcią jest trochę dzika. Boi się obcych, "fuczy" i ewidentnie swoją postawą wykazuje brak chęci nawiązania relacji z innymi osobami niż Babcia. Była do niej bardzo przywiązana.
Niestety Babcia zmarła w niedzielę w szpitalu. Kotkę przejęli dziś moi rodzice, którzy obiecali babci zaopiekowanie się nią. Oddanie do schroniska czy uśpienie nie wchodzi w grę.
Czy macie może jakieś porady w jaki sposób możemy pomóc kotce w zaaklimatyzowaniu się w nowym środowisku? Jakieś zabawy, czy może nagrody jedzeniowe? Wcześniej rodzice mieli kotkę przez 21 lat, ale była zupełnie inna z charakteru. Będę wdzięczny za pomoc :)
#kot #koty #weterynaria #pytaniedoeksperta
  • 6
@harakiri03 tutaj potrzebny jest behawiorysta i dużo czasu. Kot nie odrazu się zaaklimatyzuje do nowych warunków. Mój Stefan jest tak do mnie przywiązany że jak mnie nie ma w domu to boi się wychodzić spod łóżka gdy jest ktoś obcy.
Najlepiej zostawić kota w spokoju w domu. Jak by go nie było. Dawać jeść i pić, czyścić kuwetę.
Kot sam wybierze czas kiedy się zbliży do domowników.
A klimatyzowanie go na siłę będzie dodatkowo. Sprawiać mu traumę i stres. Sama zmiana miejsca już dla kota jest dużym wyzwaniem
@MrMarcin93
@danielp87
Dzięki za odpowiedzi. Myślę że na początek damy kici czas, jeżeli sytuacja się nie zmieni w ciągu kilku tygodni to będziemy szukać jakiegoś behawiorysty zwierzęcego

@EnderWiggin opcja raczej odpada, mama widzi w niej cząstkę swojej zmarłej mamy więc na pewno zostanie w rodzinie. Ale dzięki za chęci :)

@E_li_mi_nator spokojnie, rodzice mieszkają w bloku, poprzednia próbowała wiać parę razy ale rodzice mieli jakieś patenty na ucieczki
@harakiri03:
1. Kotka wysterylizowana?
2. Feliway i inne kocie feromony mogą dużo pomóc.
3. Tak jak piszą poprzednicy - nie tykać. Albo się bardziej oswoi, albo znikające żarcie z miski i kupy w kuwecie będą jedynymi objawami, że masz kota ( ͡° ͜ʖ ͡°)