Wpis z mikrobloga

Powiedzcie jakie jest najczęściej zainstalowane oprogramowanie szpiegujące pracowników w dużych korpo. Co tam widać? Ile czasu ruszałem myszką, jakie miałem karty odpalone w przeglądarce? Ile maili poszło danego dnia? Zawsze mnie to ciekawiło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#sysadmin #helpdesk #korposwiat
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saggitarius_a: a to zależnie od tego, czego sobie szef zażycza.
U nas kiedyś był programik który pokazywał jaką apkę i ile czasu masz otwartą.
Do śledzenia maili wystarczą normalne procedury Exchange, tak samo z Teams i O365.
Może też być SCCM albo coś w stylu Rapid7.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@saggitarius_a: statystyki z maili plus ewentualnie tresc, odwiedzane strony, może być ogólna aktywność przy komputerze, które okno ile czasu aktywne - dane są dostępne i możliwe do analizy ale zwykle się do nich sięga jak trzeba coś znaleźć cyx prześledzić, a nie ze na ich podstawie są jakieś metryki liczone. Zwykle jak robota jest zrobiona to nikt nikogo nie ciśnie bo szkoda czasu
  • Odpowiedz
@saggitarius_a w dużych kołchozach* chciałeś napisać, bo nikt normalny nie śledzi usera ile czasu spędza na danym okienku XD
Co innego od strony sieci co tam przegląda, zapytania dns itp. A co innego obóz pracy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@saggitarius_a: normalnie masz na kompie program typu splunk ktory zbiera logi z systemu, moga byc tez narzedzia mdm typu workspaceone, sccm, itp. Generalnie nie musisz byc podlaczony do firmowego vpn zeby zbierali te dane bo one sa zbierane na komputerze przez chodzącą w tle usługę, a potem przesylane na serwer. Natomiast wydaje mi sie ze nie musisz sie tym przejmowac bo to nie jest tak ze ktos siedzi i przeglada
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@korni007: masz różne usługi które do działania wymagają internetów tylko - głównie EDRy jak Crowdstrike czy MDATP - dość popularne bo i bardzo skuteczne narzędzia
  • Odpowiedz
  • 1
@saggitarius_a z rzeczy które możesz mieć
Na pewno filtry na strony nie do pracy + Po wejściu na taką jest info do IT że próbowałeś.
Przepotężne AI sprawdza sobie dziwne zachowania
Jako przykład tego podam babkę co grała w pracy i filtr AI wyłapał nam że odpala jej się sporo okienek z serwisów reklamowych
Może być program pdq który czyta kompy w domenie. Po tym można widzieć uptime, kiedy był komp
  • Odpowiedz