Aktywne Wpisy

QBA__ +986
Mirki pijcie ze mno kompot - przeszedłem do historii
Mój pacz do pewnego sterownika w kernelu został zaakceptowany przez developerów Linuksa i mam na koncie swoją pierwszą w życiu kontrybucję do j---a Linux (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#programowanie #linux
Mój pacz do pewnego sterownika w kernelu został zaakceptowany przez developerów Linuksa i mam na koncie swoją pierwszą w życiu kontrybucję do j---a Linux (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#programowanie #linux

Jak bardzo złym pomysłem jest wyznanie miłości poprzez list wręczony osobiście? Chciałem porozmawiać z koleżanką, ale widać, że nie było to dla niej komfortowe, a na wyjście się nie zgodziła (pracujemy razem, ale nie w jednym pokoju). #zwiazki #podrywajzwykopem

Anime w polskiej telewizji przed Polonią 1 – próba analizy
Muszę przyznać, że ten tekst oraz całe stojące za nim poszukiwania zostały sprowokowane przez jedno, przeczytane gdzieś na Facebooku zdanie. Brzmiało ono z grubsza tak: „To dzięki Polonii 1 anime pojawiły się w Polsce”. Myśl to nie nowa, sformułowana nie dzisiaj ani nie wczoraj, dość powszechna w różnych miejscach poświęconych nostalgii za latami 90. Ale i tak za każdym razem, gdy na nią trafiałam, podnosiło mi się ciśnienie. Bo jestem na tyle stara, żeby mieć świadomość, że nie jest prawdą. Pewnie dlatego dość często w takich sytuacjach kusiło mnie, żeby wreszcie uporządkować wiedzę w temacie japońskich animacji w Polsce przed epoką Polonii 1, w czasach monopolu TVP. Wspomniany komentarz stał się kroplą, która przelała czarę – usiadłam i zagłębiłam się po same uszy w źródłach wszelakich, by stworzyć tekst, który właśnie czytacie.
#anime #ogladajzwykopem #nerdheim
źródło: comment_1613933898ZadvSDfX6sDW1Uqek2Dh2H.jpg
PobierzJako parolatek oglądałem "Załoga G", i dopiero lata później uświadomiłem sobie że to było anime. ;)
A pierwszy film który widziałem w TV, to "Księżniczka z Alfa Sydney", na naziemnym kanale PTV Rondo...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99%C5%BCniczka_z_Alfa_Sydney
źródło: comment_16139425140dIwTrbL7ROE7YI6DTndJG.jpg
Pobierz