Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, jak cofnąć zgodę na przetwarzanie danych przez byłego pracodawcę? Najbardziej w sumie mnie martwi że dałem mu mój dowód i z tego co widziałem to go zeskanował jeśli dobrze pamiętam, chyba wgl nie powinienem był na to pozwalać ale wiecie pierwsza praca i wgl to sam do końca nie wiedziałem. Trochę szukałem informacji jak to ma wyglądać ale chyba źle wpisuję bo nie trafiam na przykłady dotyczące takiej sytuacji.

#prawopracy #pracbaza #prawo #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukassszzzzz: a co jak pracodawca składał deklarację, a ZUS coś przeoczył? Albo pracodawca takich deklaracji nie składał, chociaż powinien, a Ty składasz wniosek o usunięcie danych. Potem okazuje się, że nie miałeś ubezpieczenia. I co wtedy? Za mocno Wam to RODO weszło. Nie da się od tak zniknąć z biurokracji.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ronin223 Wszystkie dane jakie od Ciebie potrzebuja umieszcza sie w kwestionariuszu osoby ubiegającej sie o zatrudnienie, który moze "pytac" o scisle określony zestaw danych ustawowo. Nawet forme kontaktu mozesz wybrać i nie moga sie z Toba inaczej skontaktować. Mogą np pesel i dane sprawdzic w dowodzie ale nie kserowac, skanowac, ani przechowywac.
  • Odpowiedz
@shemmy: Też właśnie trafiłem na taką informację, że skanowanie dowodu to gomadzenie nadmiarowych informacji. Tylko w sumie nie wiem czy nawet w takiej sytuacji jest jakiś powód do obawy czy można to zignorować i po prostu pamiętać o tym na przyszłość, no bo i tak po otrzymaniu informacji że wycofuję zgodę na przetwarzanie danych nie znaczy że pracodawca usunie ten skan.
  • Odpowiedz
Pracodawca ma obowiązek składania deklaracji, nie ma wyboru

Tak samo jak ma obowiązek przechowywać akta pracownika oraz je archiwizować
  • Odpowiedz