Wpis z mikrobloga

Pamiętacie prawackie oburzenie, że redaktor Michnik ukrywał propozycję Rywina. Jak myślicie, czy będzie na prawicy oburzenie, że Lisicki ukrywał informacje o wykorzystywaniu nieletnich przez księdza Dymera?

Lisicki wiedział, że ten ksiądz dalej będzie wykorzystywał nieletnich, ale olał ich krzywdę? Obrzydliwiec.

#terlikowski #media #kosciol #religia #wiara #lisicki #rzeczpospolita #polska #bekazprawakow #bekazkatoli #chrzescijanstwo #katolicyzm
Tom_Ja - Pamiętacie prawackie oburzenie, że redaktor Michnik ukrywał propozycję Rywin...

źródło: comment_16134677413vSuFpyMbfvuurcB12BkKj.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tom_Ja: Lisicki to ultrakatol, trzyma sztamę z największym betonem w KK, wewnętrzną opozycją wobec Franciszka. Ostatnio wydał książkę - wywiad z ultrakonserwatywnym biskupem Schneiderem, jednym z największych krytyków decyzji Franciszka.
  • Odpowiedz
Lisicki to ultrakatol, trzyma sztamę z największym betonem w KK, wewnętrzną opozycją wobec Franciszka.

@galicjanin: Oglądałeś może jego występy w komicznym programie religijnym "WIerzę", którego prowadzącym był Marek Miśko? Sporo tam pobożnie katolickiego jechania po "papieżu-lewaku" i różnych innych posoborowych odlotach. Uwielbiam tę jego retorykę śliskiej mendy.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bol_konia_christiana: nie oglądałem, ale mniej więcej znam jego wypowiedzi. Wiem że Lisicki sympatyzuje z przeciwnikami zmian po SVII, uznając że to główna przyczyna upadku Kościoła (do tego ekumenizm), sam prywatnie chyba jest tradycjonalistycznym katolikiem (Msze Trydenckie i te inne sprawy).
  • Odpowiedz
@galicjanin: @bol_konia_christiana: Skoro o tym mowa, to wielu tradycjonalistów katolickich jest przekonanych, że dopiero po Soborze Watykańskim II KRK zaczął mieć problemy z pedofilią i jej tuszowaniem, a przedtem wszystko było cacy.
W sumie to ciekaw jestem, dlaczego narodowcy są tak przywiązani do katolickiego tradycjonalizmu, mszy trydenckich i sprzeciwu wobec ekumenizmu, który uznają za zdradę. Skąd to się wzięło.
  • Odpowiedz
A nie masz wrażenia, że stąd, że liberalizujący się Kościół (i ekumeniczny) jakoś współgra z ruchami lewicowo-liberalnymi, a te ruchy z kolei (emancypacja kobiet, mniejszości, dzieci i zwierząt) to dla ortodoksów "stawianie świata na głowie"? Żeby zatem ten świat przywrócić znowu "na nogi", trzeba się uciec do "tradycji". (Przy czym ta tradycja też może, a nawet powinna byc wygodnym kostruktem (czy mitem) wolnym od sprzeczności, w jakie obfituje rzeczywistość)
Zastanawiałem się nad
  • Odpowiedz
@Trojden: tak było, co ciekawe nie jest to tylko polski przypadek. We Francji skrajni prawicowcy sympatyzują z lefebrystami, a dlaczego? Bo po soborze Kościół przyjął, że najlepszym modelem stosunków państwo-kościół jest tzw. przyjazny rozdział. Wcześniej Kosciół chciał aby w państwach, w których dominują katolicy istniało katolickie państwo wyznaniowe. Również narodowcy postulowali od XIX w. i do dziś postulują budowę Wielkiej Polski Katolickiej, do tego spora część z nich uważa że
  • Odpowiedz
@bol_konia_christiana: Nom, na pewno najzagorzalsi przeciwnicy rewolucji francuskiej i jej następstw nie chcieliby być chłopami pańszczyźnianymi ani plebejuszami niemającymi dostępu do podstawowych dóbr.
Tak samo zwolennicy przywrócenia niewolnictwa nie chcieliby być niewolnikami, zwolennicy przywrócenia segregacji rasowej nie chcieliby być czarni, zwolennicy państw wyznaniowych nie chcieliby wyznawać innej religii niż państwowa itd.
To typy przekonane, że "moja racja jest najmojsza" i że "mój zamordyzm jest lepszy niż twój".

A odnośnie rewolucji francuskiej, to zastanawiające
  • Odpowiedz
Ojcami rewolucji francuskiej z 1789 byli Emmanuel-Joseph Sieyès, Jean Joseph Mounier i Jean Sylvain Bailly. A jednak ci, którzy są zaciekłymi jej przeciwnikami, rzadko wspominają o nich jako o najgorszych wichrzycielach, za to o wiele częściej wymieniają tych, którzy w 1792 obalili monarchię, a później skazali króla na śmierć i sprawowali despotyczne rządy.

@Trojden: Dzięki, poczytam o tym cos więcej, bo nie miałem o tym pojęcia, a wygląda to bardzo
  • Odpowiedz
Skoro o tym mowa, to wielu tradycjonalistów katolickich jest przekonanych, że dopiero po Soborze Watykańskim II KRK zaczął mieć problemy z pedofilią i jej tuszowaniem, a przedtem wszystko było cacy.

@Trojden: Chyba maja rację i przed soborem nie mieli problemu z tuszowaniem pedofilii. Sprawy wyszły na jak dopiero po soborze.
  • Odpowiedz