Aktywne Wpisy

Nooleus +80
Ide na autobus, ktoś #!$%@?ł gitare xD. Sprawna, wracam do domu z nią i teraz pytam mame czy mnie podwiezie do szkoły xD
źródło: 20240314_065126
Pobierz
aptitude +7
Kochacie swoje córki? No to do dzieła, ono będą jak my, policjanci :D
Moja córka ma 8msc. ale usłyszałem, że kocha policję <3
Nie mówcie, że jestem jajkiem :D
#policja
Moja córka ma 8msc. ale usłyszałem, że kocha policję <3
Nie mówcie, że jestem jajkiem :D
#policja

#bekazpisu #rolnictwo #podatki #heheszki #gospodarka
źródło: comment_1613337832Dqu3ogUVMCR1xEI44dX8kv.jpg
Pobierz"w Polsce było 1,4 mln gospodarstw rolnych", ale ta liczba nie równa się ilości rolników, która może wynosić między 500 tysięcy - 700 tysięcy. Spora część tych ludzi głosuje na PSL, a nawet na KO, więc elektoratu PiS może być tam te 200 tysięcy głosów. Tych, których dotknie likwidacja KRUS jeszcze mniej.
Zlikwidują KRUS, dadzą 15stą emeryturę i zaraz się odzyska utracony
Ten ruch świadczy o jednym - kasa jest pusta.
KRUS likwidują tylko dla tych, co prowadzą dodatkowo DG, tych "rolników" jest tylko 70 tysięcy
NFZ, tutaj chcą zmusić rolników do płacenia pełnej składki i to jest dobry czas, można wmówić społeczeństwu, że służba zdrowia to priorytet.
całego KRUS niestety nie likwidują, ale to dobre jaskółki. Wywalmy z KRUSu część i zobaczmy
I o ile bym nie miał nic przeciwko (a wręcz mocno popieram) udupieniu wszystkich dziennikarzy co mają 1ha gruntu i są KRUSowcami albo gości prowadzących
Gospodarstwo typu uprawiam ziemię, mam zwierzęta i głównie z tego żyję, ale dorabiam do budżetu wynajmując też dwa pokoje na poddaszu ludziom co chcą na wsi posiedzieć - absolutnie nie.
a) te przepisy będą napisane tak, że będzie wielkie pole do interpretacji,
b) najbardziej zostaną poszkodowani Ci, z którymi te przepisy nie miały walczyć,
c) zostanie wylane dziecko z kąpielą i nie będą się przepisy skalować w żaden sposób, żeby rozróżnić hotel prowadzony jako agroturystyka albo hurtownię w mieście z właścicielem na krusie, a rolnika dorabiającego na małym wsiowym sklepiku.
Jak chciałbyś to wszystko uprościć? Bo ja nie mam pojęcia. Myślę, że rolnicy, którzy robią niezłe pieniądze powinni płacić ZUS.
Uprościć to będzie ciężko w taki sposób, żeby nie oberwało rykosztem setki tysięcy małorolnych, którzy jeżeli będą musieli ostatecznie ZUS zapłacić to równie dobrze mogą się jako bezrobotni od razu zarejestrować. Prędzej bym liczył chyba na takie coś, że np. od teraz KRUS nie przyjmuje nowych osób :) jak
z 1,4 mln tylko 300-400 tys sprzedaje cokolwiek wyprodukowanego, mniej niż 250 tys. gospodarstw jest wstanie
Następnie konieczne jest wyrejestrowanie prowadzonej dotychczas działalności gospodarczej, co jest równoznaczne z wyrejestrowaniem z ZUS.
Należy zgłosić się do KRUS.
Po zgłoszeniu się do KRUS przyszły przedsiębiorca musi podlegać ubezpieczeniu w KRUS przez co najmniej 3 lata i opłacać składkę, która dla rolnika niebędącego jeszcze przedsiębiorcą
Komentarz usunięty przez autora
Była
@gobi12: Ale