Wpis z mikrobloga

Czy warto w 2021 posiadać iPada?

• Tak, super się przegląda na nim multimedia 61.1% (69)
  • Nie, sam iPhone do internetu starczy 25.7% (29)
  • Obojętnie 13.3% (15)

Oddanych głosów: 113

• 15
@Herato: W zależności jakiego? iPad np.pro traci racje bytu przy macach air na m1. Płacić prawie tyle samo za coś co ma na start ograniczone możliwości. Z racji swojej ceny jest nie opłacalny a dzięki m1 maki zyskały to co było git w iPadach, czas pracy
@muak47: A jak się pisze po niedotykowym ekranie macbooka? Jest jakiś rysik do robienia notatek? Wygodnie się z nim leży albo obsługuje w aucie/autobusie?

Mam macbooka, iPada tez i takie komentarze może napisac osoba, która nigdy dłużej tabletu nie miała w rękach, albo nie ma wyobraźni xd 500 milionów iPadów sprzedanych i dalej rośnie, ale faktycznie nie maja racji bytu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@LewCyzud: IPad mil racje bytu przed wypuszczeniem m1 w makach, teraz jest to mało racjonalny zakup. Za iPad Pro z magic Keynote dałem ponad 6k. Teraz za to masz m1 ktory zjada na śniadanie pod każdym względem iPada pro. Nie twierdze ze iPad jest zły, ale teraz po wypuszczeniu m1 połowa jego zalet znika i tyle. Jest za drogi w stosunku do tego co oferuje i tyle.

No ale ja nie
@LewCyzud: To czym wygrywa iPad Pro w porównaniu do maka na m1?
Bo szczerze to wystawiłem swego na sprzedaż aby nabyć air albo pro na m1, nie widzę już zalet iPada, główna był czas działania na bateri ktory stracił racje bytu teraz w przypadku pro na m1.
@muak47: Pod każdym? Brzmisz jak psychofan xd przed chwila napisałem, że iPady nadają się idealnie do robienia notatek, pisania artykułów i robienia do nich grafik, edytowania książek, są 100x bardziej Mobile i poręczne itd itd wiec nie pod każdym XD na śniadanie? A jak tam poklatkowy ekran 60Hz? Gówno a nie racjonalnie, patrzysz ze swojej perspektywy. Są ludzie jak ja, dla których MacBook 2020 to przycisk do papieru, bo znacznie wygodniejszy
@LewCyzud: Nie zaprzeczam ze iPad jest dobrym sprzętem do tego co wymieniłeś, ale jak się spojrzy na cenę i cenę maka z m1 to już wypada blado. Za mało oferuje do tego co kosztuje. W sumie janseego wykorzystywałem do wszystkiego, ale jak za cenę mniejsza mogę mieć więcej to czemu nie. Mak air również do notatek, pisani artykułów, edytowania książek nada się idealnie. A da jednak coś więcej
IPady miały racje
@muak47: idealnie XD nie nada się idealnie a co najwyżej miernie, na iPadzie przy użyciu Apple Pencil robisz te rzeczy szybciej, notatek nie zrobisz chyba, że jakimś cudem można po MacBooku pisać, ale z tego przynajmniej mój nie ma dotykowego ekranu. Możesz co najwyżej wyklikać tekst na klawiaturze.
Widzisz i znowu piszesz ze swojego punktu widzenia, mimo tego wszystkiego co napisałem wyżej masz bardzo wąską perspektywę.

LewCyzud - @muak47: idealnie XD nie nada się idealnie a co najwyżej miernie, na iPadz...

źródło: comment_1613334801HpsTK7DJplOuJq0mBqXEP2.jpg

Pobierz
@LewCyzud: Do notatek to nada się również iPad z 2012r. Ja nie neguje iPada jako iPada bo sprzęt jest b.dobry.
Neguje natomiast zakup iPada pro z magic keybord i pencilem, całość kosztował mnie ponad 7k, działało to fajnie i długo na bateri. Apple wypuścił m1 i czar prysł z długim działaniem na baterii, teraz w maku mam dłuższy czas na bateri więcej możliwości za mniejsza cenę.
Jeśli ktoś zastanawia się teraz
@muak47: i właśnie wyszło, ze nie masz pojęcia o czym piszesz. Nie nada się bo iPad z 2012 nie obsługuje rysika. Dwa tylko pro ma laminowany ekranu i 120Hz co przy częstym pisaniu jest sprawa wręcz podstawowa. „Dlatego napisałem w pierwszym poście do opa w zależności jakiego iPada” i tutaj właśnie popełniłeś największy błąd pisząc zr pro nie ma sensu przy MacBooku(laminacji, 120Hz, obsługa Apple Pencil 2)
@muak47: Który kosztuje tyle co nowy nowy iPad Pro z 2018 roku XD w ogóle co to za argument, tablet poza brakiem 120Hz jak MacBook, i 2 zamiast 4 głośnikami praktycznie się nie różni od pro. Tu nie chodzi o to kto wygra dyskusje, tylko o fakty. Ty ich nie dostrzegasz, wiec bez sensu kontynuować dyskusje

@LewCyzud: Fakty są takie ze za pro z klawiatura i rysikiem trzeb dać ponad 7k, za air na m1 5k. Air mi1 wydajnościowe jest porównywalny z łapkami z przedziału cenowego 10-13k
Takie są fakty.
iPad Pro na ta chwile jest sprzętem za wygórowana cenę i tyle, choćby nie wiem jak naciągał swoje teorie takie są fakty.
Wiec jeśli ktoś ma do wydania te 5-7k zakup macbooka z m1 będzie lepszym wyborem
@muak47: Zgadzam się, iPad Pro jest zdecydowanie za drogi biorąc pod uwagę komplet i polskie realia, które tylko to potęgują. Laptop to laptop, w porównaniu do iPad Pro wygrywa na prawie każdej linii (poza tym co napisałem wyżej) dla ponad 90% ludzi to będzie za droga zabawka i lepiej i taniej będzie wybrać macbooka. Jednak nie zgodzę się ze nie ma on sensu i racji bytu. Co do tych zagranicznych recenzji